Čeng Pej-Pej se je prijel vzdevek
Čeng Pej-Pej se je prijel vzdevek "kraljica mečev". Foto: AP
Na podelitvi nagrad neodvisnega britanskega filma leta 2014. Foto: AP
Na podelitvi nagrad neodvisnega britanskega filma leta 2014. Foto: AP

Igralki so leta 2019 diagnosticirali nevrodegenerativno bolezen, podobno Parkinsonovi, je potrdila pokojničina igralska agencija v sporočilu za javnost. O svojih zdravstvenih težavah sicer ni hotela javno spregovoriti, je pa zdaj svoje možgane darovala neprofitni organizaciji, ki pomaga ljudem s tovrstnimi obolenji, so razkrili.

Čeng Pej-Pej se je leta 1946 rodila v Šanghaju. Že od malih nog naprej se je urila v baletu in tradicionalnih kitajskih plesih, igralsko kariero pa je leta 1964 začela v Hongkongu. Pod svoje okrilje jo je vzel legendarni studio Shaw Brothers, ki ima zasluge za popularizacijo filmov o kung fuju.

Kmalu se je prebila med zvezde žanra vuksija, ki pripoveduje o junaštvih mojstrov borilnih veščin. Za njen veliki preboj velja kung fu klasika Come Drink With Me (1966), ki jo je režiral King Hu. Film je bil tisto leto hongkonški kandidat za tujejezičnega oskarja, a ni prišel do nominacije. Kljub temu je bil njegov uspeh povod za nadaljevanje (Golden Swallow, 1968), za idejo Quentina Tarantina o priredbi (projekta se ni nikoli lotil) in seveda za izbruh azijskih akcijskih fimov z ženskimi glavnimi vlogami.

"Naša mama Čeng Pej-Pej si je želela, da bi se je spominjali kot to, kar je bila: legendarna 'kraljica borilnih veščin'," je igralkina družina zapisala v izjavo za javnost. "Oboževala je igralski poklic in zavedala se je, kakšno srečo ima, da je imela kariero, kakršno je imela, pa čeprav je to terjalo ogromno dela."

V sedemdesetih letih se je za stalno preselila v ZDA, kjer je vzgajala svoje štiri otroke in vzporedno še študirala ekonomijo na univerzi Irvine v Kaliforniji.

V moderni klasiki Anga Leeja Prežeči tiger, skriti zmaj je igrala osrednjo antagonistko, Jade Fox, in tako poskrbela za večino antologijskih bojnih prizorov v filmu. Film je osvojil štiri oskarje in postal prvi tujejezični film, ki je v ZDA zaslužil več kot sto milijonov dolarjev.

Pozneje je nastopila tudi v akcijskem filmu Naked Weapon (2002) in v videoigri Street Fighter: The Legend of Chun Li. Leta 2020 je imela v igrani priredbi Disneyjeve risanke Mulan stransko vlogo ženitne posrednice.

"Bila je izjemno nadarjena igralka in krasna ženska, ki je vzgojila svojega sina Harryja in hčerke Jennifer, Eugenio in Marsho," je ob kolegičini smrti komentiral direktor kastinga in producent Mike Leeder. "Bilo mi je v čast, da sem delal s Pej-Pej, Marsho in Eugenio, in v mislih sem danes z družino."