Iztok Maroh, La Belle Chocolatiere de Vienne, 2022. Foto: Kibla
Iztok Maroh, La Belle Chocolatiere de Vienne, 2022. Foto: Kibla

Iztok Maroh, ki kot umetnik, kurator in predavatelj deluje predvsem na področju umetniške skulpturalne keramike, se v okviru razstave Uprizoritev prikazovanja predstavlja z deli, nastalimi v zadnjem letu. Sicer zvest svojemu primarnemu umetniškemu materialu – glini oz. keramiki, Maroh v tokratni galerijski postavitvi uprizarja pripoved skozi dialog med različnimi, interaktivnimi mediji in materiali, so ob razstavi zapisali v Kulturno-izobraževalnem društvu (KID) Kibla.

Kot že v preteklih razstavah umetnik v svojih kontinuiranih redefinicijah umetniških dogodkov in uporabi ready-madov raziskuje odnos med vizualnim, pojavnim svetom in človekom, so zapisali v galeriji. "Raziskuje načine, na katere en drugega dekonstruirata, vzpostavljata, definirata, preoblikujeta. Kateri so tisti dejavniki, ki te procese pogojujejo? Kaj definira človeka skozi opazovanje umetniškega dela in obratno? Kako konstruiranje pomena umetniškega dela in estetske izkušnje pogojujejo sodobne družbene, politične in ekonomske transformacije?"

Zgodba, ki jo Maroh uprizarja tokrat, je kot vselej v njegovih delih večplastna. "Umetnik z uporabo krhkega materiala, kot je porcelan, in grozečo globino črnega pigmenta Black 3.0. ter posameznimi motivi umetniških del ustvarja formalne in vsebinske antagonizme."

Maroh s svojimi umetniškimi intervencijami poveže različne temporalnosti in aktualizira estetsko izkušnjo posameznika oziroma posameznice tukaj in zdaj.

-

Temporalna dimenzija
Poleg teh tokratno razstavo zaznamuje tudi temporalna dimenzija. "Najdeni predmeti, ki v umetniku vzbujajo določene pomenske asociacije, ki jih nato z raznoraznimi likovnimi tehnikami in umetniškimi strategijami predrugači in rekontekstualizira, so pogosto starejši objekti, tudi antikvitete, ki v svoji materialnosti nosijo trenutke iz zgodovine človeštva. Maroh s svojimi umetniškimi intervencijami poveže različne temporalnosti in aktualizira estetsko izkušnjo posameznika oziroma posameznice tukaj in zdaj," še pišejo v Kibli.

Iztok Maroh (1976) je leta 2003 magistriral na Univerzi za umetniško in industrijsko oblikovanje v Linzu. Predmet keramika je najprej poučeval na ljubljanski Šoli uporabnih umetnosti Famul Stuart, pozneje je bil docent na Oddelku za industrijsko in unikatno oblikovanje na ALUO-ju v Ljubljani, kjer je soustanovil smer Unikatno oblikovanje / keramika. Od leta 2018 je dejavno prisoten na Dunaju, kjer je vodja projekta Time for artists ter umetniški vodja v okviru organizacije Migrart s sedežem na Dunaju.

Samostojno in v okviru skupinskih razstav je razstavljal v Savinovem likovnem salonu v Žalcu, Obalnih galerijah v Kopru, Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki, razstavnem salonu Rotovž in Umetnostni galeriji v Mariboru, Galeriji sodobne umetnosti v Celju, Bežigrajski galeriji in na Ljubljanskem gradu, na 4. mednarodnem bienalu sodobne keramike v Kapfenbergu ter številnih mednarodnih razstavah, med drugim tudi na Kitajskem, Danskem, v Avstriji, Nemčiji in Južni Koreji.

Razstava bo odprta do 19. marca.