Pisalo se je leto 2016, ko so platni našli 14 let po kraji iz amsterdamskega muzeja. Foto: AP
Pisalo se je leto 2016, ko so platni našli 14 let po kraji iz amsterdamskega muzeja. Foto: AP

Aretirali so ga 4. avgusta, sta v skupni izjavi zapisali italijanska državna policija in enota policije za finančni kriminal. Imperiale je trenutno še v Združenih arabskih emiratih, italijansko pravosodno ministrstvo pa končuje postopke za njegovo izročitev, navaja Associated Press (AP).

Sorodna novica V Italiji našli pred leti ukradeni van Goghovi sliki

Začetek mafijske poti v letu 2000
Po navedbah italijanskega notranjega ministrstva so ga italijanske oblasti od januarja 2016 iskale zaradi domnevnega pranja denarja in mednarodne trgovine z mamili. V Italiji je veljal za enega najnevarnejših ljudi na begu. "Uspelo mu je zgraditi velikansko mrežo mednarodne trgovine z mamili, zlasti s kokainom," je sporočila policija. Po mnenju italijanskih preiskovalcev je Imperiale na začetku leta 2000 začel kot "mednarodni posrednik" v trgovini z mamili, s svojimi povezavami z mogočnimi klani Camorre pa je preživel različne spore med neapeljskimi mafijci.

Nezakonito nakopičeno bogastvo
Leta 2016 so v kmečki hiši na posestvu v njegovi lasti v njegovem rodnem kraju Castellamare di Stabiabili v okolici Neaplja našli dve sliki Vincenta van Gogha, ki sta bili leta 2002 ukradeni prav iz van Goghovega muzeja v Amsterdamu. "Nezakonito nakopičeno bogastvo mu je omogočilo, da je na črnem trgu kupil dve van Goghovi sliki neprecenljive vrednosti," je sporočila policija.

Vincent van Gogh, Pogled na morje v Scheveningenu, olje na platnu, 34,5 cm x 51,0 cm. Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)
Vincent van Gogh, Pogled na morje v Scheveningenu, olje na platnu, 34,5 cm x 51,0 cm. Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

"Kupil sem ju neposredno od tatu, ker je bila cena privlačna."
Šlo je za olji na platnu Pogled na morje v Scheveningenu iz leta 1882 in Farani odhajajo iz protestantske cerkve v Nuenu, ki je nastalo med letoma 1884 in 1885. Italijanska finančna policija je platni našla zaviti v bombažne rjuhe, spravljeni v škatlo, ki je bila skrita za steno v kopalnici. Italijanska policija je umetnini našla v okviru širše preiskave organiziranega kriminala, ki jo je vodilo italijansko državno tožilstvo.

Vincent van Gogh: Farani odhajajo iz protestantske cerkve v Nuenu, 1884–1885 Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)
Vincent van Gogh: Farani odhajajo iz protestantske cerkve v Nuenu, 1884–1885 Foto: Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Foundation)

Policija je zapisala, da je Imperiale letos dal intervju za neapeljski časopis Il Mattino, v katerem je zanikal kakršno koli povezavo z muzejsko tatvino in trdil, da je kupil sliki, ker je strasten ljubitelj umetnosti. "Kupil sem ju neposredno od tatu, ker je bila cena privlačna. Predvsem pa zato, ker imam rad umetnost," je povedal Imperiale. V intervjuju ni skrival, da že nekaj let živi v Dubaju.

Po navedbah italijanskih preiskovalcev so naložbe v umetnine, nepremičnine in zakonita podjetja, kot so hoteli, restavracije in lekarne, vse pogostejše med italijanskimi mafijci, obogatelimi s prihodki od trgovine z mamili.

Prek Amsterdama in Madrida v Dubaj
Malo pred odkritjem te dvojice van Goghovih slik je italijanska finančna policija zasegla okoli 40 hiš v Španiji, za katere menijo, da se je Imperiale do njih dokopal z nezakonito pridobljenim prihodkom. Italijanski preiskovalci mafijskih poslov že leta spremljajo dejavnosti Imperialeja. Po aretaciji njegovega bližnjega sodelavca, ki je nadzoroval uvoz kokaina iz Venezuele, so leta 2013 v Parizu zasegli približno 1,5 tone mamil, je takrat sporočila italijanska policija.

Po poročanju italijanskih medijev je Imperiale približno 10 let živel v Amsterdamu, medtem ko naj bi pošiljke mamil usmerjal v Italijo, nato se je preselil v Madrid in na koncu v Dubaj. Nizozemski časopis De Telegraaf je poročal še, da je leta 1996 prevzel eno od amsterdamskih kavarn, ki prodajajo marihuano.