Foto:
Foto:
Poljub smrti
Veseli december bo v Slovenski kinoteki 30. 12. sklenil Poljub smrti Roberta Auldricha. Foto: Slovenska kinoteka

Strast, ljubezen in sovraštvo, močan moški lik in zapeljiva femme fatale, ob tem pa še obvezen zločin, ki nekoga pahne v brezno brezizhodnosti. Temačen, melanholičen, deževen svet filma noir, v katerem je vzdušje prepuščeno senci in igram s svetlobo, iz filmske zgodbe pa kar puhti vonj po viskiju, smodniku in cigaretnem dimu. Vse to bo v veselem decembru na sporedu Slovenske kinoteke v Ljubljani, prvi v ciklu je film Johna Hustona iz leta 1950.

Čas, ko je bila Marilyn Monroe še neznana
Asfaltna džungla temelji na istoimenskem romanu W. R. Burnetta. Vloga takrat še neznane Marilyn Monroe (njenega imena ni mogoče najti med igralci na takratnem filmskem plakatu) je pravzaprav precej majhna, a med gledalci je bila dobro sprejeta. V filmu poleg Haydna in že omenjene Monroejeve nastopajo še Jean Hagen, Sam Jaffe in drugi.
Zgodba pripoveduje o spretnemu kriminalcu Docu Riedenschneiderju, ki takoj po izpustitvi iz zapora začne sestavljati ekipo za rop draguljarne. Rop izvedejo brez težav, zaplete pa se zaradi prevar, ki sledijo.

Spored cikla najdete tukaj.

Na sporedu cikla še ...
Retrospektiva filma noir prinaša na platno Kinoteke med drugim še Tuttlovo Puško na posodo iz leta 1942, Mildred Pierce režiserja Michaela Curtiza iz leta 1945, Globoko spanje, ki ga je leto kasneje posnel Howard Hawks, Morilci Dona Siegla (1964), Wilderjeva Bulevar Somraka (1950) in Dvojno zavarovanje (1944), Dotik zla Orsona Wellsa (1958), Anatomijo umora režiserja Otta Premingerja (1959) in Poljub smrti Roberta Aldricha (1955).