Razstavo A dela? sta pripravila društvo Ljudmila ter Muzej in galerije mesta Ljubljana v sodelovanju z medijskim centrom ZKM Hertz-Lab iz Karlsruheja  v Nemčiji. Foto: Galerija Vžigalica/Rok Marinšek
Razstavo A dela? sta pripravila društvo Ljudmila ter Muzej in galerije mesta Ljubljana v sodelovanju z medijskim centrom ZKM Hertz-Lab iz Karlsruheja v Nemčiji. Foto: Galerija Vžigalica/Rok Marinšek

Na razstavi sodelujoči umetniki in raziskovalci se osredotočajo na možnosti ustvarjanja v času pospešenega tehnološkega napredka in digitalizacije. Predstavljena so dela, ki uporabljajo različne predstavne in vmesniške strategije ter digitalne tehnologije za dosego raznolikih modalitet interaktivnosti.

Iz Karlsruheja v Ljubljano
Razstava je plod sodelovanja društva Ljudmila ter Muzeja in galerij mesta Ljubljana, pripravili pa so jo v sodelovanju z medijskim centrom ZKM Hertz-Lab iz Karlsruheja, ki od leta 2017 združuje Inštitut za vizualne medije ter Inštitut za glasbo in akustiko.

Med razstavljenimi deli je zbirka glasbenih orodij Music Table, ki obiskovalca vabi k spoznavanju različnih principov algoritemskega skladanja glasbe. "Sledi načelom odprtega dela, aktivne udeležbe in opolnomočenja gledalca ter deluje predvsem kot didaktično orodje," so zapisali pri Ljudmili.

Javni vodstvi po postavitvi sta organizirani 18. in 27. avgusta. Foto: Galerija Vžigalica/Rok Marinšek
Javni vodstvi po postavitvi sta organizirani 18. in 27. avgusta. Foto: Galerija Vžigalica/Rok Marinšek

Del postavitve je tudi interaktivna zvočno instalacijo Dana Wilcoxa Tether, ki udeleženca zaplete v interakcijo s prožnim fizičnim vmesnikom. Predstavlja se še zvočna instalacija Götza Dipperja Messenger's Report, ki v ospredje postavlja akt recepcije in interpretacije umetniških del. Razstavo tvori tudi aplikacija Yannicka Hofmanna Monocause, ki uporabnika namenoma postavlja v skrajno pasivno vlogo in ironizira sam pojem interaktivnosti.

Novi premiki v sferi digitalnega
Avgustovski festival A dela? bo zasedel različne lokacije po Ljubljani. V okviru evropske mreže raziskovalnih, izobraževalnih in umetnostnih institucij

ga pripravlja društvo Ljudmila, kjer so zapisali, da festival "na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije obravnava nove premike v digitalni paradigmi, s poudarkom na interaktivnih, haptičnih in multimodalnih principih."

Razstava, ki jo v galeriji Vžigalica odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 29. avgusta.