Sorodna novica Domnevno Caravaggievo delo skoraj končalo na dražbi z izklicno ceno 1500 evrov

Slika, naslovljena La coronación de espinas (Kronanje s trnjem), je bila v zadnjem hipu umaknjena z dražbe madridske dražbene hiše hiše Ansorena, potem ko so kustosi iz muzeja Prado v Madridu opozorili na to, da obstaja "dovolj slogovnih in dokumentarnih dokazov", ki kažejo, da bi lahko lahko šlo za izvirno delo tega mojstra iz 16. stoletja. To pomeni, da je delo lahko vredno tudi 50 milijonov evrov, piše The Art Newspaper.

Predmet posebne kulturne vrednosti
Špansko ministrstvo za kulturo je nato uvedlo tudi previdnostno prepoved izvoza slike, regionalna vlada Madrida pa jo je pol leta pozneje uradno razglasila predmet posebne kulturne vrednosti. Lastniki dela so trije otroci ustanovitelja madridske oblikovalske šole IADE Antonia Péreza de Castra in umetnica Mercedes Méndez Atard. Odločitev ministrstva pomeni, da so obvezani obvestiti oblasti v primeru odločitve za prodajo slike, da lahko regionalna vlada pretehta, ali želi dati svojo ponudbo za odkup dela. Nad restavriranjem, avtentifikacijo in poznejšo prodajo bdi komercialna galerija Colnaghi, ki ima izpostavi v Londonu in New Yorku.

Edini znani portret Michelangela Merisija da Caravaggia (1571‒1610) je šele leta 1621 ustvaril italijanski slikar Ottavio Leoni. Foto: Wikipedia
Edini znani portret Michelangela Merisija da Caravaggia (1571‒1610) je šele leta 1621 ustvaril italijanski slikar Ottavio Leoni. Foto: Wikipedia

Bo država za nakup po tržni ceni?
Sprva je Italijanski trgovec z umetninami Giancarlo Ciaroni poskušal posredovati pri zasebni kupčiji z družino Castro Méndeza in predlagal, da bi za delo pred načrtovano dražbo ponudil do 500.000 evrov. "Dobršen del dela bo opravila galerija Colnaghi, vendar bo nad delom še zmeraj moralo bdeti ministrstvo (vlada). Obstaja zelo velika verjetnost, da ga bo kupila španska država; znesek nakupa ne bo tako visok, kot če bi bila na mednarodnem trgu. Vrednost je v teh primerih zelo težko določiti, saj je posledica neštetih spremenljivk," je dejal Ciaroni.

Madridska regionalna vlada je v nedavni izjavi podprla teorijo, da dejansko gre za delo tega velikega mojstra. "Informacije, ki so se pojavile v zadnjih nekaj mesecih, skupaj s študijami, ki so jih opravili strokovnjaki, potrjujejo teorijo, da gre za Caravaggievo delo." Oljno sliko, na kateri je upodobljen trpeči Kristus, ki mu s trnove krone kaplja kri, se je pred tem pripisovalo neimenovanemu umetniku iz kroga španskega slikarja Joseja de Ribere iz 17. stoletja.

"Sliko sem videl v Madridu; obstaja velika verjetnost, da bi lahko bila Caravaggieva," je mnenja strokovnjak za njegova dela Eric Turquin. Meni tudi, da bi morala španska država za to stvaritev plačati celotno tržno ceno. Kot še dodaja The Art Newspaper, se zdaj se pričakuje, da bo delo prodano za milijone.