Sorodna novica Domnevno Caravaggievo delo skoraj končalo na dražbi z izklicno ceno 1500 evrov

Sliko bičanega Kristusa, ki je velikosti 111 krat 86 cm, so aprila umaknili iz prodaje, potem ko so se pojavili sumi, da je bila napačno pripisana krogu španskega umetnika Joséja de Ribere iz 17. stoletja, poroča Guardian.

Obstaja "dovolj stilskih in dokumentarnih dokazov"
Strokovnjaki v muzeju Prado v Madridu, ki so prvi opozorili na to, menijo, da obstaja "dovolj stilskih in dokumentarnih dokazov", ki kažejo, da bi lahko bil izvirni Caravaggio, kar pomeni, da bi lahko bil vreden celo 50 milijonov evrov (42 milijonov funtov).

V sredo, šest mesecev po tem, ko je špansko ministrstvo za kulturo uvedlo previdnostno prepoved izvoza slike, je regionalna vlada Madrida delo uradno razglasila predmet posebne kulturne vrednosti.

Sliko so opisali kot "primer odličnosti in slikovnega obvladovanja italijanskega naturalizma", ki je imel velik vpliv na madridsko slikarsko šolo v 17. stoletju.

Edini znani portret Caravaggia je ta risba, ki jo je 11 let po njegovi smrti ustvaril italijanski slikar Ottavio Leoni. Foto: Wikipedia
Edini znani portret Caravaggia je ta risba, ki jo je 11 let po njegovi smrti ustvaril italijanski slikar Ottavio Leoni. Foto: Wikipedia

"Elementi, kot so psihološke upodobitve likov, realizem obrazov, svetleča sila, ki osvetljuje Kristusovo telo, preplet treh likov in komunikacija, ki jo vzpostavi z gledalcem, utemeljujejo to sliko kot delo velikega umetniškega pomena," je v izjavi zapisala regionalna vlada.

Delo si po njihovih besedah zasluži zaščito, ne glede na to, kdo je bil avtor, a dokazi kažejo na italijanskega mojstra. "Informacije, ki so se pojavile v zadnjih nekaj mesecih, skupaj s študijami, ki so jih opravili strokovnjaki, potrjujejo teorijo, da je delo Caravaggia," so zapisali v izjavi.

Zaščiten status slike pomeni, da morajo njeni lastniki – trije otroci Antonia Péreza de Castra, ustanovitelja madridske oblikovalske šole IADE, in umetnica Mercedes Méndez Atard – obvestiti oblasti, če se odločijo za prodajo, da bi lahko regionalna vlada odločila, ali želi dati svojo ponudbo, še piše Guardian.