Delo Untitled (One Eyed Man or Xerox Face), detajl. Foto: Sotheby's
Delo Untitled (One Eyed Man or Xerox Face), detajl. Foto: Sotheby's
Sorodna novica Z ulice v največje svetovne muzeje: vse bolj iskani Jean-Michel Basquiat

Delo Untitled (One Eyed Man or Xerox Face) ne bo Basquiatovo edino delo na dražbi v maju – v New Yorku bo 12. maja na dražbi tudi slika Versus Medici. Dražbi sledita skoraj 42 milijona dolarjev vredni prodaji umetnikovega Bojevnika; slika je marca postala najdražje zahodno delo, ki so ga prodali na dražbi v Aziji, navaja spletni portal Art Daily.

Veliko zanimanje azijskih kupcev
V Hongkongu bodo delo ponudili kot enega izmed vrhuncev večerne dražbe umetniških del 20. in 21. stoletja. Zahodna dela v Hongkongu znova predstavljajo po velikem decembrskem uspehu, ko so doživela velik odziv azijskih kupcev.

Po rekordni prodaji njegovega Bojevnika pa gre na drugo dražbo v maju še eno Basquiatovo delo – Versus Medici. Foto: Sotheby's
Po rekordni prodaji njegovega Bojevnika pa gre na drugo dražbo v maju še eno Basquiatovo delo – Versus Medici. Foto: Sotheby's

Slika je bila leta 2015 del Basquiatove retrospektive v Guggenheimu v španskem mestu Bilbao. Vsebuje rdečo podobo, ki jo obkrožajo modra, rumena, črna in bela barva. Na sliki je krona, ki je pozneje postala umetnikov prepoznavni znak.

Sliko je umetnik ustvaril z akrilom, oljno barvo, kolažem in razpršilom na leseni plošči, navaja Art Daily.

Pot do uspeha
Tako kot Bojevnik in Versus Medici je bila tudi ta naslikana leta 1982, ki je splošno prepoznano kot eno najpomembnejših let v Basquiatovi karieri. Umetnik je takrat začel žeti komercialni uspeh in postal vsesplošno prepoznaven, prav tako pa je ustvaril najbolj energična, originalna dela.

Slika je del serije, nastale med letoma 1981 in 1982, ki vključuje tudi Bojevnika. Dela iz serije, v kateri ima vseh 11 slik enake dimenzije, so zelo iskana pri zbiralcih in izjemno pomembna v okviru Basquiatove zgodnje kariere.

O ustvarjalcu

Ameriški umetnik haitijskih in portoriških korenin Basquiat (1960-1988) se je v svoji umetnosti osredotočal na nasprotja, kot so bogastvo proti revščini, integracija proti segregaciji in notranja izkušnja proti zunanji. Ustvarjal je poezijo, risbe in slike ter združeval besedilo in podobo, abstrakcijo, figuracijo in zgodovinske informacije, pomešane s sodobno kritiko.