Na sliki je Gian Giacomo Trivulzio, italijanski aristokrat in condottiero – vojaški poveljnik – iz 15. stoletja. Leonardo da Vinci bi dejansko na neki točki moral ustvariti kip Trivulzia na konju, a je projekt ostal na ravni skic. Foto: Policía Nacional
Na sliki je Gian Giacomo Trivulzio, italijanski aristokrat in condottiero – vojaški poveljnik – iz 15. stoletja. Leonardo da Vinci bi dejansko na neki točki moral ustvariti kip Trivulzia na konju, a je projekt ostal na ravni skic. Foto: Policía Nacional

Storilec je sicer imel dovoljenje za izvoz dragocene slike iz Francije: v dokumentaciji je pisalo, da gre za da Vincijev portret italijanskega aristokrata in vojaškega poveljnika Giana Giacoma Trivulzia. Ker pa je bil datum na dovolilnici že pretečen, so cariniki na mejnem prehodu Modane stopili v stik s špansko policijo.

Dovoljenje za izvoz, ki sicer ne velja kot certifikat avtentičnosti, navaja, da je slika vredna 1,3 milijona evrov in da jo je lastnik selil v Milano, kjer naj bi bila prodana. Dovoljenje se je sicer izkazalo za legitimno izdan dokument, a ker je bil že pretečen, je bil tudi izvoz slike iz Francije nezakonito dejanje.

Ponaredek iz 20. stoletja
Po opozorilu Francozov so španski policisti julija 2022 prispeli na mejo s Francijo, zasegli sliko in jo poslali v madridski muzej Prado, kjer so jo strokovnjaki analizirali. Njihovo poročilo kategorično ugotavlja, da je slika kopija portretov, kakršne so v Milanu slikali konec 15. in na začetku 16. stoletja.

Foto: Policía Nacional
Foto: Policía Nacional

"Slika je, najverjetneje z namenom prevare, nastala nekje na začetku 20. stoletja," je zapisano v španski izjavi za javnost. "Kot taka je vredna nekje od tri do pet tisoč evrov, dokončno pa lahko izključimo, da jo je naslikal Leonardo da Vinci ali kateri koli njegov sodobnik."

Storilec je sliko prodajal kot delo, ki naj bi nastalo, ko je Leonardo da Vinci živel in ustvarjal v Milanu, torej med letoma 1482 in 1499. V tem obdobju je bil njegov mecen sloviti vojvoda Ludovico Sforza.

Ne moremo dokončno vedeti, ali je da Vinci kdaj naslikal Trivulzia ali ne, vemo pa, da je Trivulzio umetnika najel za oblikovanje njegove grobnice. Načrtovano je bilo, da bo da Vinci ustvaril kip konjenika (priredil bi zgodnejši model Ludovicovega očeta Francesca Sforze na konju), a na koncu delo ni prišlo dlje od stopnje skic (za Trivulziev kip) in glinenega modela (za Francescovega konja).

Predstavnica španske policije je povedala še, da so v Madridu v povezavi s primerom aretirali moškega v štiridesetih letih. "Dovoljenje za izvoz še ni dokazilo avtentičnosti," je poudarila. "V tem primeru se je storilec na dovoljenje skliceval kot na dokaz, da gre za izvirno delo. Ko je prišlo na dan, da je dovoljenje poteklo, smo sliko zasegli in odprli preiskavo. Takoj ko je preiskava pokazala, da gre za primer domnevnega tihotapljenja, je bil storilec aretiran."