Razstava V punk naravi je skrit zen danes odpirajo v Galeriji Europlakat v prvem preddverju CD-ja in bo na ogled do 30. maja.

Silvester Plotajs Sicoe, V punk naravi je skrit zen, 2021, akril olje platno, 100 x 200 cm. Foto: Cankarjev dom
Silvester Plotajs Sicoe, V punk naravi je skrit zen, 2021, akril olje platno, 100 x 200 cm. Foto: Cankarjev dom

S svojim specifičnim izrazom se je Plotajs Sicoe uveljavil v prvem desetletju novega tisočletja, v času, ko so prevladovali umetniki, ki so v svojih različicah abstraktizma iskali izviren vstop v sublimno. "Ali lahko tedaj zapišemo, da je Plotajs protagonist nove antipop generacije: generacije, ki ji je hedonizem primaren in vedno navzoč ustvarjalni vzgib ter ki si zagotavlja svoje nadaljnje izhodišče za naracijo v podobah javnih idolov ter drugih fetišiziranih človeških in živalskih likov, zasebnega konvencionalnega inventarja," se v spremnem besedilu sprašuje likovni kritik Bassin.

Obenem je tu še vprašanje, ali so v umetnikovem slikarstvu tudi sledovi novega ekspresionizma. Bassin piše, da, ima "pred očmi" slikarjevo poetiko, ki se "prepušča svojim lastnim, doživetim zgodbam, ki se seveda lahko naslanjajo stilno tudi posredno na bližnjo zgodovino umetnosti". V tem smislu razume tudi umetnikovo besedno skovanko punk kubizem – tako poimenovano serijo slik, ki so nastale med letoma 2020 in 2021 in med katere spada tudi razstavljeno delo.

Punk kot glasbena zvrst t. i. subkulture je slikarju očitno ostala v zavesti tudi danes ob remiksu, medtem ko na zdaj razstavljeni sliki ostajajo samo kot reminiscenca na kubizem geometrizirani liki. "Slika v omenjeni avtorski seriji punk kubizma tako po svoji motivni in izrazito rumenkasto žolti površini zagotovo izhaja iz posebne umetniku lastne čustvene zadržanosti," še piše Bassin in se sprašuje, če je "to tudi vzrok za podnaslovitev o skritem zenu.
"Če so zenu pripisani umirjenost, uravnovešenost, pozornost, modrost, harmonija, red, tudi askeza in neobčutljivost, ter je prav zaradi tega za nas zahodnjake še vedno privlačen, je odgovor na vprašanje, kaj je nekakšna rdeča nit zena: ukvarjanje s človeškim umom in egom. Umetniku se je torej posrečilo prav v tej sliki podati zelo odkrit, zanimiv odgovor," je prepričan Bassin

Silvester Plotajs Sicoe se je rodil leta 1965 v Ljubljani. Diplomiral je leta 1988 pri profesorju Emeriku Bernardu na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani ter tam nadaljeval podiplomski študij iz slikarstva pri profesorju Gustavu Gnamušu in iz grafike pri profesorju Lojzetu Logarju.
Leta 1990 se je študijsko izpopolnjeval pri profesorju Martinu Tissingu na Akademiji Minerva v Groningenu na Nizozemskem. Od 1992 deluje kot svobodni ustvarjalec. Za svoje delo je prejel študentsko Prešernovo nagrado leta 1987, priznanje Univerze v Ljubljani za pomembna umetniška dela na področju slikarstva 2009, priznanje Riharda Jakopiča 2013 in nagrado Riharda Jakopiča 2021. Razstavljal je na skupinskih razstavah ter imel več samostojnih razstav doma in v tujini, nazadnje Punk kubizem decembra lani v Švicariji, nekaj mesecev prej pa Divji v srcu v Kvartirni hiši v Celju.