Rebecca Horn (24. marec 1944–6. september 2024). Foto: EPA
Rebecca Horn (24. marec 1944–6. september 2024). Foto: EPA

Novico o smrti umetnice so sporočili iz fundacije Moontower, katere ustanoviteljica je bila. Predsednik fundacije Peter Raue je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal, da je umetnica umrla v petek zvečer.

Rebecca Horn se je rodila 24. marca 1944 v Michelstadtu v nemški zvezni deželi Hessen. Njen oče je bil bogati proizvajalec tekstila, kar ji je omogočilo študij na umetniških fakultetah v Hamburgu in Londonu. A leto dni po začetku študija v Hamburgu je zaradi vdihavanja steklenih vlaken utrpela zastrupitev pljuč, ki jo je prisilila, da je za nekaj časa opustila študij. V tem času, v poznih 60. letih, je ustvarila nekaj svojih najglobljih idej. Nato se je za več let preselila v New York in pozneje v Pariz. Od leta 1989 je kot prva profesorica skoraj 20 let predavala na Univerzi za umetnost v Berlinu. Nazadnje je živela in delovala med nemško in francosko prestolnico.

Modifikacije telesa tudi s protetičnimi uniformami
Umetnica je bila znana tudi po svojih modifikacijah telesa, ki vključujejo protetične uniforme in kiparske instalacije, med katerimi je najslavnejša Einhorn (samorog) – celotelesna oprava z ogromnim rogom, ki štrli navpično iz naglavnega dela. Tako kot Einhorn so se tudi druge njene uniforme pogosto ukvarjale s telesom in fizičnimi občutki ter so bile opremljene s pretiranimi podaljški obraza, rok in ust "Mogoče imam črn smisel za humor ali klavstrofobijo. Včasih je moje delo zelo šokantno, kot da bi bilo nekaj ranjenega. Vendar ima tudi vidik nežnosti. Obstajata ti dve energiji, ki se v določenih delih uravnovešata naprej in nazaj," je dejala po pisanju Artneta.

Umetnica med prejemom japonske nagrade praemium imperiale, ene najprestižnejših umetniških nagrad na svetu. Foto: EPA
Umetnica med prejemom japonske nagrade praemium imperiale, ene najprestižnejših umetniških nagrad na svetu. Foto: EPA

Ko tudi obiskovalci postanejo del umetniškega procesa
Leta 1993 ji je Guggenheimov muzej v New Yorku posvetil veliko retrospektivo, ki je pozneje kot potujoča razstava gostovala po Evropi. Sicer je bilo skozi leta po vsem svetu – od New Yorka do Tokia – na ogled več kot sto samostojnih razstav njenih del. Med njenimi številnimi nagradami, ki jih je prejela, je tudi japonska nagrada praemium imperiale iz leta 2010, ki velja za eno najprestižnejših umetniških nagrad na svetu, navaja DPA.

Leta 2012 je v okviru Evropske prestolnice kulture v Umetnostni galeriji Maribor (UGM) z gosti postavila razstavo Maribor Project, na kateri je predstavila instalacije, kinetične skulpture in poezijo. Razstavo je obiskalo skoraj 4200 ljudi, ob slovenskih tudi številni obiskovalci iz tujine. "Na mojih razstavah ali v filmih ljudje postanejo del mojih podob in s tem del umetniškega procesa," je povedala umetnica v intervjuju za DPA ob svojem 70. jubileju v letu 2014.