Kot so sporočile hamburške oblasti, je neimenovana ženska 27. aprila sredi dneva iz okvirja odstranila Portret mlade ženske iz leta 1561. Platno je vstavila v veliko mapo in odkorakala iz Muzeja Huelsmann v kraju Bielefeld. Trdi, da je sliko izgubila še isti večer. Ukradena Aertsenova slika je merila 35,8 krat 46,7 centimetra.

Pieter Aertsen, Stojnica z mesom ali Sveta družina daje miloščino, 1551. Foto: Wikipedia
Pieter Aertsen, Stojnica z mesom ali Sveta družina daje miloščino, 1551. Foto: Wikipedia

Kot so še sporočile oblasti, naj bi ženski znanec preiskal stanovanje, da bi našel sliko, a brez uspeha. Osumljenka motiva za dejanje ni razkrila, iskanje ukradene slike pa se nadaljuje.

Pieter Aertsen, Kuharica, 1559. Foto: Wikipedia
Pieter Aertsen, Kuharica, 1559. Foto: Wikipedia

Preden se je ženska prijavila policiji, jo je ta iskala z objavo fotografije. Na tej je oblečena v jakno kričeče rdeče barve, oprijete črne hlače, čevlje z visokimi petimi, na glavi pa ima najverjetneje lasuljo. Priče, ki jih je osumljenka vprašala za smer, pravijo, da je govorila standardno nemščino. Varnostna kamera jo je nazadnje posnela okoli 16.55, ko je zapustila muzejsko stavbo. Da je bila slika ukradena, so opazili pet minut pozneje. Glede starosti so prve policijske ocene navajale, da je osumljenka stara od 22 do 28 let. Pozneje so dodali, da bi si lahko "s pomočjo ličil pomladila videz".

Mojster tihožitja
Nizozemski slikar Pieter Aertsen, ki so ga zaradi višine imenovali Lange Piet (Visoki Piet), se je rodil leta 1508 v Amsterdamu. V zgodovino umetnosti se je zapisal predvsem s svojim prepoznavnim združevanjem tihožitja z žanrskimi prizori in biblično pripovedjo. Spodkopaval je uveljavljeno hierarhijo motivike, ki je najbolj cenila zgodovinske, svetopisemske in mitološke prizore, ter v manieristični maniri sam v središče postavljal vsakdanje življenje in ljudi. Med bolj znanimi je slika Jezus na domu Marte in Marije iz leta 1552, kjer je svetopisemski prizor postavljen v ozadje, v ospredju prevladuje tihožitje z velikanskim kosom mesa.

Pa tudi Stojnica z mesom, s klobasami, govejo glavo in mesninami v ospredju ter v ozadju komaj opaznim prizorom drobnih figur Svete družine, ki deli miloščino (kar je tudi podnaslov slike). Aertsen je umrl leta 1575. Njegove slike na dražbah dosegajo cene, ki tudi presegajo milijon evrov.