Gre za sliko Tri figure, ki jo je ruska umetnica Ana Leporska ustvarila med letoma 1932 in 1934 ter je bila na ogled v sklopu razstave abstraktne umetnosti v Predsedniškem centru Borisa Jelcina v Jekaterinburgu. Varnostnikovo vandalsko intervencijo sta prva opazila obiskovalca in nanjo opozorila zaposlene. Platno so nato še isti dan, 7. decembra, sneli z zidu in ga poslali v galerijo Tretjakov v Moskvi, ki ga je posodila.

Izvorni videz platna ... Foto: Galerija Tretjakov
Izvorni videz platna ... Foto: Galerija Tretjakov

Aleksander Vasiljev, ki je kot varnostnik v omenjenem predsedniškem centru delal kot uslužbenec zasebnega podjetja, je zaradi incidenta izgubil službo. Na tem delovnem mestu je bil šele prvi dan, a se je dolgočasil in si je delavnik očitno popestril z ustvarjalnostjo. Vendar mu zdaj grozita tudi finančna globa in do trimesečna zaporna kazen.

Sorodna novica Zdolgočaseni varnostnik v ruski galeriji na sliko dorisal oči

Medalja za pogum v čečenski vojni
Vasiljev, ki se je vojskoval tako v Afganistanu kot Čečeniji, je zdaj spregovoril za ruski spletni portal E1 in incident opisal kot tragedijo in nikakor ne komedijo. Povedal je, da so ga najstniki, ki so obiskali razstavo, prosili, naj izboljša to platno brez obrazov. Sam pa je mislil, da je ta abstraktna slika zgolj "otroška risba". "Neumnež sem, le kaj sem naredil!" je obupano izjavil Vasiljev. Na E1 pa so zapisali, da čeprav je bil dogodek večinoma humorno opisan, "se pogovor ni izkazal za prav nič smešnega".

63-letnik je pojasnil, kako so mu veteranski kolegi kljub številnim vojnim poškodbam pomagali dobiti službo v galeriji. Spomnil se je, da so med prvo čečensko vojno leta 1995 preživeli le štirje možje od njegove 36 eskadrilje. Zdravniki v Moskvi pa so ga zaradi hudih poškodb glave in pljuč ter strelnih ran po telesu označili za nekoga, ki je "praktično nepopravljiv" oziroma praktično mrtev. Vasiljev je bil odlikovan z medaljo za pogum v čečenski vojni, navaja The Art Newspaper.

... in po varnostnikovi intervenciji. Foto: The Art Newspaper Russia
... in po varnostnikovi intervenciji. Foto: The Art Newspaper Russia

"Če sem iskren, mi te umetnine niso bile zares všeč"
"Pretres možganov je vplival na njegovo psihično in čustveno zdravje," so zapisali na E1. Sicer mu je kljub temu uspelo več let delati kot varnostnik na različnih lokacijah, nazadnje tudi v banki, kljub temu so se njegove tegobe nadaljevale. Pred časom mu je umrla žena, leta 2014 pa je bil njun edinec do smrti zaboden na ulici. Vasiljev je dejal, da ni bil prepričan, da bo sploh zmogel delo v centru Jelcin. Dodal je, da ni bil navdušen nad razstavo, pa tudi ne nad sliko Ane Leporske.

Če sem iskren, mi te umetnine niso bile zares všeč. Pustile so slab vtis. Poskušal sem iti mimo, ne da bi pogledal. Opazoval sem, kako ljudje reagirajo, in videl: od 16- do 17-letniki stojijo in razpravljajo, zakaj ni oči, ust, lepote!

Aleksander Vasiljev

"Sprva sem hotel zavrniti delo, bal sem se, da ne bom mogel ves dan biti na nogah, ne da bi imel možnost sedeti. A so mi dejali: če boš delal eno izmeno, ti bomo takoj plačali. In sem se odpravil na delo. Če sem iskren, mi te umetnine niso bile zares všeč. Pustile so slab vtis. Poskušal sem iti mimo, ne da bi pogledal. Opazoval sem, kako ljudje reagirajo, in videl: od 16- do 17-letniki stojijo in razpravljajo, zakaj ni oči, ust, lepote! V skupini so bila dekleta in so me vprašala: 'Nariši oči, ti delaš tukaj.' Vprašal sem jih: 'So to vaša dela?' Odvrnile so: 'Da.' Dale so mi kemično pisalo. Narisal sem oči. Mislil sem, da so to samo njihove otroške risbe!" je opisal dogajanje.

Dodal je, da se mu ni sanjalo, da je storil kaj narobe. Drugi obiskovalci muzeja so med tem namuznjeno hodili mino. Zaradi dolgotrajnega stanja na nogah se je začel počutiti slabo in prosil, da lahko odide domov. Sprva ni razumel obtožb proti njemu, ko je nekaj dni pozneje k njemu prišla policija. Ponudil je, da "vse izbriše, da ne bo vidno". E1 sicer navaja, da varnostne kamere niso ujele najstnikov, ki naj bi nagovarjali Vasiljeva k vandalizmu.

Aleksander Vasiljev s svojo fotografijo iz časov, ko se je še vojskoval. Foto: Facebook/Mirovyye novosti
Aleksander Vasiljev s svojo fotografijo iz časov, ko se je še vojskoval. Foto: Facebook/Mirovyye novosti

Tragedija nekaterih pripadnikov določene generacije
Vasiljev nadalje trdi, da nikoli ne bi poškodoval dela, če bi vedel, da so "slike pripeljane iz Moskve in so tako drage". Njegova druga žena, ki jo je spoznal pred tremi leti, je za spletni portal povedala, da je "v vsakdanjem življenju popolnoma normalen", vendar je glede nekaterih stvari "naiven kot otrok". Njegova dejanja je pripisala pretresu možganov in njegovi silni želji, da ne bi bil ves čas doma. "Res je želel delati. Mislim, da je to tragedija dela njegove generacije. Veliko je ljudi, kot je on, ki so ostali brez zdravja in ki so bili odvrženi na stranski tir življenja," je še dodala.

Ventil za aktiviranje sovraštva
To odmevno dejanje vandalizma je obudilo tudi nemara nepričakovane odzive – znova se je namreč sprožil prezir do avantgardne umetnosti, kakršen je razsajal v sovjetskih časih. Med drugim se je oglasil Boris Jakemenko, nekdanji prokremeljski mladinski ideolog, ki je avantgardne umetnike označil za parazite in strahopetce, ki izkoriščajo idejo "umetniške radikalne geste". In tako je Vasiljevo dejanje opisal kot primer "radikalne geste, ki se vrača proti svojim ustvarjalcem po 'zakonu bumeranga'".