Po mnenju dražbene hiše Sotheby's je to najpomembnejše Tizianovo delo, prodano v tem stoletju, poroča The Guardian.

Venera in Adonis, Tizian. Muzej Prado, 1554. Foto: Wikipedia
Venera in Adonis, Tizian. Muzej Prado, 1554. Foto: Wikipedia

Slika, ki jo bodo 7. decembra prodajali pri dražbeni hiši Sotheby's v Londonu, je bila dve stoletji skrita pred očmi javnosti. Med njenimi lastniki sta bila avstrijski general Evgen Savojski in Benjamin West, ki je leta 1768 pomagal ustanoviti Kraljevo akademijo.

"Naslikane pesmi" iz antike
Šest različic slike je naročil Filip Habsburški, ki je pozneje postal španski kralj Filip II. Nekateri, vključno s španskim veleposlanikom v Benetkah, so jih ob nastanku ocenili kot "slike s preveč poželenja". Znane so kot poesie ali "naslikane pesmi" iz antike. Tizian jih je ustvarjal več kot enajst let in veljajo za enega največjih dosežkov v njegovi karieri.

Nekatere med njimi visijo v slovitih svetovnih galerijah, vključno s Pradom v Madridu, Gettyjem v Los Angelesu, Narodno galerijo v Londonu, Narodno galerijo umetnosti v Washingtonu DC in Metropolitanskim muzejem umetnosti v New Yorku.

Sorodna novica Zgodbe umetnin: Beneške lepotice

Tizianova interpretacija Ovidijevih Metamorfoz prikazuje boginjo Venero, ki se razhaja z Adonisom, v katerega se je zaljubila, potem ko je bila po nesreči prebodena z eno od Kupidovih puščic.

Ko se Adonis odpravi na lov, ga Venera posvari pred preganjanjem nevarnih zveri in ga roti, naj ostane. Adonis ne upošteva njenega opozorila in par se razide. Adonisa kmalu za tem smrtno rani merjasec. Venera prispe z Olimpa v svojem vozu in ga najde, izkrvavelega do smrti, opisujejo pri Guardianu.

Mojster beneške barve
Tizian (okoli 1488/1490–1576) spada med vodilna imena beneškega slikarstva 16. stoletja. Če je umetnost osrednje Italije temeljila na risbi, so beneški slikarji stavili na barvo in Tizian je bil v tem mojster. Barva in svetloba sta pri njem postali nosilki sublimnega poudarka čustvenega naboja umetnin.

Kolorit je v poznih letih zreduciral na tri barve in ga potemnil, s svojim opusom pa je vplival na številne vodilne figure zahodnega slikarstva poznejših stoletij, od Velazqueza, Rembrandta do Rubensa.