Načrtovana podoba dela odseka. Foto: Dars
Načrtovana podoba dela odseka. Foto: Dars

Sklop G (Podgorje) med drugim obsega izgradnjo 2,8 kilometra hitre ceste med priključkoma Slovenj Gradec jug in Podgorje, pokriti vkop Homec ter obojestransko počivališče Podgorje, je Dars še dodal v objavi.

Odsek hitre ceste med Velenjem in Slovenj Gradcem, ki je del severnega dela tretje razvojne osi, sicer po navedbah Darsa zaradi težavnega terena velja za enega zahtevnejših odsekov na omrežju avtocest in hitrih cest. Na njem bodo namreč trije predori, trije pokriti vkopi, 16 viaduktov, sedem mostov ter deset nadvozov in podvozov.

Sorodna novica Zavrnjeni dve zahtevi za gradbeni dovoljenji na severu tretje osi. Državni sekretar: To je sabotaža

Trenutno se gradbena dela izvajajo na treh sklopih, na sklopu D (Gaberke) pa so že končana. Gradnja poteka na sklopu F (Jenina) pri Podgorju pri Slovenj Gradcu, ki bo po napovedih Darsa končan v tem letu, poleg tega pa še na dveh sklopih pri Velenju, in sicer na sklopu B (Škalsko jezero) in sklopu H (Konovo).

V Darsu so severni del tretje razvojne osi zaradi kompleksnosti razdelili na manjše sklope gradbenih del, a je pridobivanje gradbenih dovoljenj in soglasij vseeno zamudno.

Po navedbah pristojnih na Darsu in ministrstvu za infrastrukturo je cilj za odprtje odseka hitre ceste od Velenja do Slovenj Gradca junij 2028. Enako velja tudi za odsek med Šentrupertom oz. priključkom na štajersko avtocesto in Velenjem, kjer postopki sicer še niso tako daleč kot za odsek severno od Velenja.