Trenutni uporabniki prostorov na območju nekdanjega Roga občini niso dopustili, da začne rušenje. Obe strani sta napovedali uporabo vseh pravnih sredstev. Foto: BoBo
Trenutni uporabniki prostorov na območju nekdanjega Roga občini niso dopustili, da začne rušenje. Obe strani sta napovedali uporabo vseh pravnih sredstev. Foto: BoBo
Rog in MOL: na dveh bregovih

S predstavniki začasnih uporabnikov Roga se je danes kot pogajalec Mola sestal tudi vodja urada za mladino Uroš Grilc. Po njegovi oceni je sestanek potekal konstruktivno in v duhu opredelitve izhodišč za rešitve, so sporočili z Mestne občine Ljubljana (Mol).

Obe strani sta se strinjali, da je ekološka sanacija nujna in da jo je treba začeti takoj izvajati, na občini pa so poudarili, da se mora projekt nadaljevati. Dodali so, da je Mol odprt za iskanje rešitev glede izvajanja programa začasnih uporabnikov v času gradnje in tudi glede morebitnih predlogov dopolnitve vsebine projekta novonastajajočega Centra Rog. Zato se bodo v najkrajšem času sestali še s podžupanom Janezom Koželjem.

Na občini prav tako ne vidijo zadržkov, da se oblikuje "model upravljanja Centra Rog, ki upošteva specifičnosti avtonomije začasnih uporabnikov Roga". Tak model bo po mnenju Mola ne nazadnje nujen, saj bo potreben tudi zaradi vključevanja nevladnih organizacij in posameznikov.

Začasni uporabniki Roga so se na sestanku zavezali, da se bo skupščina opredelila do teh izhodišč.

Popustili živci
Na območje nekdanje tovarne Rog so v ponedeljek ponoči prišli varnostniki in bager, ki naj bi začel rušiti stavbe v kompleksu. Med uporabniki prostorov, ki temu nasprotujejo, in varnostniki je izbruhnil verbalni in fizični obračun, nato pa so varnostniki in policisti zapustili območje Roga.

Ljubljanski župan Zoran Janković je poudaril, da bodo za zaščito občinske lastnine uporabili vsa pravna sredstva. Podobne ukrepe so napovedali tudi rogovci, ki vztrajajo na območju tovarne. Ljubljanska občina namerava porušiti pet stavb, ki so del kompleksa, in čez približno leto dni začeti obnovo območja tovarne Rog s ciljem, da bi ta ponudila novo kulturno vsebino.

Rog in MOL: na dveh bregovih