Temeljne kamne so položili minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, direktorica DSO-ja Grosuplje Metka Velepec Šajn in vodstva posameznih občin. Foto: Občina Ivančna Gorica
Temeljne kamne so položili minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac, direktorica DSO-ja Grosuplje Metka Velepec Šajn in vodstva posameznih občin. Foto: Občina Ivančna Gorica

Po besedah Metke Velepec Šajn je vrednost načrtovane enote na Blokah ocenjena na 8,5 milijona evrov, od katerih bo ministrstvo za solidarno prihodnost iz evropskega načrta za okrevanje in odpornost zagotovilo nekaj več kot 7,3 milijona evrov, ostalo bo zagotovil DSO Grosuplje. V enoti bodo zagotavljali institucionalno varstvo v eno- in dvoposteljnih sobah 60 uporabnikom, poleg tega bodo v vseh treh enotah zagotovili prostore za izvajanje skupnostnih storitev in programov.

Kakšne so ocenjene vrednosti enot?

Ocenjena vrednost enote v Sodražici je po besedah Velepec Šajn ocenjena na 3,9 milijona evrov, od česar bo ministrstvo zagotovilo nekaj manj kot tri milijone evrov, preostalo bo prispeval DSO Grosuplje. V enoti bodo zagotavljali eno- in dvoposteljne sobe 24 uporabnikom.

Vrednost enote v Višnji Gori pa je ocenjena na 9,7 milijona evrov. Od tega bo ministrstvo iz načrta za okrevanje zagotovilo 7,3 milijona, ostalo DSO Grosuplje. V enoti bodo eno- in dvoposteljne sobe za 60 uporabnikov.

Enoti na Blokah in Sodražici bo gradila družba VG5, enoto v Višnji Gori pa TGH Črnomelj. Gradnjo na Blokah so že začeli, v Sodražici in Višnji Gori pa naj bi dela začeli do konca meseca.
"Vse enote morajo uporabno dovoljenje pridobiti do konca junija 2026, najpozneje v drugi polovici istega leta pa naj bi se vanje vselili prvi uporabniki," je povedala Velepec Šajn.

V DSO-ju Grosuplje načrtujejo, da bo v novih treh enotah delo dobilo od 80 do 90 ljudi, nekaj vodilnega kadra pa bodo razporedili iz matične enote. Nov kader bodo po besedah Velepec Šajn začeli intenzivno iskati naslednje leto, nekateri pa so jih že kontaktirali sami.

V občini Ivančna Gorica so po besedah župana Dušana Strnada veseli, da jim je z DSO-jem Grosuplje in ministrstvom uspelo doseči dogovor o gradnji enote v Višnji Gori. "Občina Ivančna Gorica namreč spada med največje slovenske občine, vendar tovrstne ustanove do zdaj še ni imela, medtem ko so potrebe velike," je dejal.

Z omenjeno enoto bodo v občini pokrili okoli polovico potreb po mestih v domovih za starejše, ostale potrebe pa naj bi pokrili s podobnim projektom, ki ga v prihodnosti načrtujejo v Ivančni Gorici, je povedal.