Na MOM-u niso pojasnili, ali gre pri alternativnem načrtu za projekt v delu ali le za Fištravčevo razmišljanje. Foto: BoBo
Na MOM-u niso pojasnili, ali gre pri alternativnem načrtu za projekt v delu ali le za Fištravčevo razmišljanje. Foto: BoBo

Družba Shihlien Energy Technology uradno še ni opustila načrtov za tovarno s 150 zaposlenimi, v katero je nameravala v treh letih vložiti 15 milijonov evrov. Prvih 52 so jih z razpisom iskali še v času pred slovenskimi lokalnimi volitvami. Tajvanski vodja družbe Po Šin Lin je Maribor tudi nekajkrat obiskal, a izvedba se je ustavila.

Mestna občina Maribor postavitve tovarne, tudi če se Kitajci umaknejo, še ne bo vrgla v koš. Župan Andrej Fištravec je alternativo predstavil na četrtkovi okrogli mizi o visokih tehnologijah.

"Projekt zdaj delamo tako, da bi ga povezali z lokalnim javnim prevoznikom, podjetjem, ki želi letos priti do prototipa električnega avtobusa, s slovenskimi bankami ter Kitajsko razvojno banko, ki lahko potem financira tudi globalne projekte. Na ta način iščemo rešitve za mesto in poslovne priložnosti za lokalna podjetja prek nastajajočega grozda," je dejal Fištravec.

Razmišljanje ali realnost
Na občini po okrogli mizi niso pojasnili, ali gre pri tem že za konkretne načrte mestne uprave ali za razmišljanja. Dejali so le, da je župan omenjene deležnike navedel kot primer povezovanja, s katerim lahko s skupnim produktom konkurirajo na mednarodnih trgih. "Tako poslovno sodelovanje vseh deležnikov namreč lahko ustvari bistveno višje dodane vrednosti ter skozi to dolgoročno stabilna delovna mesta. Podobno povezovanje poznamo v slovenskem avtomobilskem grozdu," so še dodali na mestni občini.

Časnik Delo je prejšnji teden pisal, da naj bi projekt po neuradnih informacijah vseeno zaživel, a je vprašanje, v kakšni obliki in s katerim investitorjem, na občini pa naj bi neposredno, in ne več prek posrednikov, pritisnili na tajvanskega poslovneža, da jim pove, kakšni so njegovi načrti. Vzporedno naj bi se že dogovarjali z novim investitorjem.

Kitajci niso našli prostorov
Dozdajšnji potencialni vlagatelj, s katerim je sodelovanje pred časom že prekinila tudi njegova pravna zastopnica v Sloveniji Mojca Veljkovič, se do zdaj ni dogovoril niti za morebitne proizvodne prostore. Mediji so največ poročali o hali nekdanje trgovske družbe Maxina na Tržaški cesti. Po pisanju Dela naj bi se s prodajalci celo že dogovorili za ceno, a nato stikov ni bilo več.

Shihlien Energy Technology je del skupine Taiwan Glass Group, enega izmed petih največjih svetovnih proizvajalcev steklenih izdelkov.