Proizvodnja baterij bi sicer še naprej potekala na Kitajskem, medtem ko bi jih v Mariboru sestavljali glede na vrsto naročila. Foto: BoBo
Proizvodnja baterij bi sicer še naprej potekala na Kitajskem, medtem ko bi jih v Mariboru sestavljali glede na vrsto naročila. Foto: BoBo

Na mariborski mestni občini so namreč potrdili podpis pisma o nameri s kitajskim podjetjem Shihlien Apex Huaian Technology, ki želi v Mariboru graditi tovarno baterij.

Proizvodnja baterij bi sicer še naprej potekala na Kitajskem, medtem ko bi jih v Mariboru sestavljali glede na vrsto naročila.

Tovarna naj bi stala na območju nekdanjega Tama
Najverjetnejša lokacija za novo tovarno, ki bi lahko zaposlila okoli 200 ljudi, je Poslovna cona Tezno, na občini pa pravijo, da si jo kitajski vlagatelji želijo izkoristiti kot odskočno desko na evropske in svetovne trge.

Tovarna naj bi stala na območju nekdanjega Tama, kjer ima mariborska občina v lasti 15 hektarjev komunalno sicer neopremljenih zemljišč, piše časnik Večer, celotna investicija pa naj bi bila vredna do deset milijonov evrov.

Od te vsote bi za vzpostavitev tovarne, kar naj bi se zgodilo v dveh letih, milijon evrov namenili za zemljišče, poltretji milijon za stavbo in okoli pet milijonov za opremo.

Obeta se še več kitajskih vlaganj
Sicer pa je svetovalec mariborskega župana Marko Kovačič, ki se prav te dni mudi na Kitajskem, za časnik povedal še, da kitajsko podjetje v Mariboru ne bi izdelovalo le baterij za avtomobilsko industrijo, pač pa tudi baterije za domačo uporabo.

Dodal je, da se Mariboru letos obeta še več kitajskih vlaganj, kitajska podjetja bi lahko vlagala tudi v Marifarm in Snago. Ob tem pa je zanikal navedbe nekaterih medijev, da naj bi kitajsko podjetje v Mariboru gradilo sežigalnico.