Vlada je sklenila, da bo prisluhnila težavam mariborske livarne. Foto: BoBo
Vlada je sklenila, da bo prisluhnila težavam mariborske livarne. Foto: BoBo
Vlada bo pomagala mariborski livarni

Mariborska livarna Maribor (MLM) je v postopku prisilne poravnave, zaradi česar ji grozi stečaj. Ta pa bi tudi pomenil izgubo 550 delovnih mest v že tako socialno čedalje bolj ogroženem Mariboru. Zato e vlada na današnji seji odobrila državno poroštvo za posojilo Mariborski livarni Maribor (MLM) v vrednosti 5,1 milijona evrov, ki so ga zahtevale banke, je povedal gospodarski minister Stanko Stepišnik.

Predsednik uprave MLM-ja Boris Šlamberger je povedal, da so zelo veseli te odločitve. "S tem nas vlada zavezuje, da ves ostali del naše prisilne poravnave, ki teče po planu, izpeljemo, kot smo si zadali, in v zastavljenih okvirih," je dejal Šlamberger, ki sicer trenutno s podrobnostmi še ni seznanjen.

Banke so po Šlambergerjevih besedah že sprejele vse ustrezne sklepe in čakajo, da bodo lahko sredstva aktivirale. V glavnem so to likvidnostna sredstva, en del sredstev pa je namenjen tudi podpori proizvodnje v delu, za katerega ima podjetje naročila za daljši čas. MLM ima tudi večletne pogodbe za velike kupce v avtomobilski industriji.

Vesel je tudi mariborski župan
Na vladno odločitev glede poroštva se je odzval župan Mestne občine Maribor Andrej Fištravec. "Veseli me, da je vlada dala poroštvo za najem kreditov, ki jih bo Mariborska livarna lahko uporabljala za normalizacijo proizvodnje v teh poletnih mesecih," je dejal Fištravec. Ob tem upa, da bo v tem času narejeno tudi kakovostno prestrukturiranje livarne, kar pomeni, da bo družba lahko "še naprej živela, kot smo jo do zdaj poznali".

Njegov županski protikandidat in poslanec SD-ja Matevž Frangež odločitev vlade prav tako pozdravlja. "Narejen je pomemben korak, ki omogoča nadaljevanje proizvodnje, ohranitev delovnih mest in nadaljnje prestrukturiranje," je zapisal v izjavi za javnost in tudi opozoril, da je izdaja poroštva za državo cenejša alternativa, saj bi stečaj povzročil neposredno izgubo v vrednosti 14,5 milijona evrov zaradi ustavitev plačil prispevkov za socialno varnost, izgube davka na dodano vrednost ter stroškov nadomestil za brezposelnost.

Gospodarski minister spregovoril tudi o Svei in Peku
Gospodarski minister Stanko Stepišnik je o zagorski Svei dejal, da morajo lastniki najprej reševati podjetje, nato banke, ki lahko terjatve konvertirajo v lastniške deleže, šele tretja na vrsti pa je država. "V primeru Svee so lastniki tisti, ki bi lahko bankam izdali določene garancije za kratkoročni kredit, vendar tega ne storijo. Če pa sami lastniki vanj ne verjamejo, potem tudi država ne bo pomagala." Ob tem je dejal, da imajo lastniki dovolj denarja, da to zadevo uredijo. "To smo preverili."

Glede Peka je Stepišnik dejal, da se mora to podjetje, ki ima kakovosten oblikovalski oddelek, prestrukturirati v manjšo družbo in šele s prestrukturiranjem ima možnost, tako Stepišnik, da preživi. Država nima možnosti, da pomaga AHA Muri, kjer lahko država pomaga zgolj s poroštvi, a tudi tu bodo po besedah Stepišnika nekaj morali narediti tudi lastniki.

Vlada bo pomagala mariborski livarni