Novo obvoznico Hotemaže–Britof so odprli v začetku julija.  Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo
Novo obvoznico Hotemaže–Britof so odprli v začetku julija. Foto: Twitter/Ministrstvo za infrastrukturo

Ministrstvo za infrastrukturo je v celoviti preverbi odseka državne ceste Preddvor–Kranj ugotovilo, da je odprava prepovedi prometa kmetijske mehanizacije na odseku nove obvoznice Hotemaže–Britof smiselna. To "se bo zgodilo predvidoma v začetku avgusta, saj je treba poenotiti prometni režim na odseku Preddvor–Kranj", so po sestanku s predstavniki Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

Kot so pojasnili, daljinskega prometa s kmetijsko mehanizacijo na tej relaciji ni veliko, poleg tega pa je na eni od primerljivih obvoznic promet kmetijske mehanizacije dovoljen. "S preusmeritvijo prometa kmetijske mehanizacije se bo zmanjšal tudi hrup v naselju, prometna varnost najbolj ranljivih udeležencev v prometu pa se bo povečala," so poudarili. Še naprej pa bo na cesti veljala prepoved prometa za kolesarje.

"Veseli nas, da smo s KGZS-jem takoj našli rešitev, ki je ustrezna tako za prebivalce, kmete in druge uporabnike odseka Hotemaže–Britof in izpolnjuje standarde varnosti prometne ureditve, ki jih imamo na slovenskih državnih cestah," je dejal svetovalec ministrice za infrastrukturo Jernej Pavlič.

Hitro odločitev so pozdravili tudi na KGZS-ju. "Ministrstvo za infrastrukturo je hitro in učinkovito pristopilo k rešitvi težave, kar pozdravljamo. Kmetje bodo lažje dostopali do svojih zemljišč, za kar smo si prizadevali ob odprtju odseka, poleg tega pa bo povečana varnost v prometu, na kar smo prav tako opozorili," je dejal predsednik zbornice Roman Žveglič, ki je dodal, da je KGZS ministrstvo ponovno opozoril še na druge odseke na Gorenjskem, kjer prav tako velja prepoved vožnje s traktorji in imajo kmetje zato podobne težave. Med drugim gre za odseke od Labor proti Jeprci, od odcepa za Struževo proti križišču na Polici pri Naklem in od Podvina do Črnivca. Na ministrstvu bodo problematiko teh odsekov proučili jeseni.

Cesta odprta v začetku meseca

Dolgo pričakovano cesto Britof–Hotemaže so odprli v začetku meseca, ko so kmetje tudi izrazili svoje nezadovoljstvo zaradi prepovedi vožnje za kmetijsko mehanizacijo. Ministrica Alenka Bratušek jim je ob tem zagotovila, da bodo še enkrat preverili, kako je s prepovedjo vožnje za traktorje na tem delu ceste. K odstranitvi prepovedi je pozval tudi KGZS, nezadovoljni kmetje v Kmečki iniciativi pa so pretekli teden znake celo odstranili in jih prinesli pred ministrstvo.

Traktorjem dovoljeno na cesto