Kanal ob Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko
Kanal ob Soči. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Vodohrama, ki oskrbujeta omenjeni naselji, bodo do preklica še vedno polnili z vodo s pomočjo gasilskih cistern, so sporočili z občine Kanal ob Soči. Kot dodajajo, nadaljujejo obljubljeno izgradnjo interventne povezave vasi Močila in Gorenje Polje na vodni vir Mrzlek, ki bo v prihodnje oskrboval omenjeni naselji s pitno vodo. Nadaljujejo se tudi dejavnosti za sanacijo vodarne in vzpostavitev vodooskrbe v industrijski coni, so še zapisali.

Konec julija so prebivalci vasi Močila in Gorenje Polje občino obvestili o nenavadnem vonju vode. Zaradi suma kemičnega onesnaženja so na občini uporabo vode prepovedali in zagotovili začasno nadomestno oskrbo. Poznejša analiza je pokazala, da je voda onesnažena s stirenom, brezbarvno tekočina z močnim vonjem, ki se uporablja za pridobivanje polistirena, enega najpogosteje uporabljenih tipov plastike.

Onesnaženje s stirenom se je zgodilo neposredno v avtomatizirani vodarni Močila, ki je v lasti podjetja Alpacem Cement, med vzdrževalnimi deli. Čeprav vodarno upravlja režijski obrat občine Kanal, ta ni bil naročnik vzdrževalnih del in o njih niti ni bil obveščen, so poudarili na občini. V Alpacemu so pojasnili, da je bil izvajalec vzdrževalnih del podjetje Kolektor Sisteh.

To je pozneje v poročilu pojasnilo, da so bili vzrok onesnaženja hlapi, ki so se izločali pri obnovitvenih delih rezervoarja. Ti so se skozi prazen povezovalni cevovod prenašali naprej v zrak nad zbiralnike s pitno vodo, se vezali na pitno vodo in prešli v sistem.