Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay
Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay

Po ponedeljkovi predstavitvi presoje o umestitvi gorenjske bolnišnice, v kateri je največ točk zbrala Radovljica, se danes izteka rok za pripombe. Jeseniška občina, ki je v presoji izpadla iz igre, od ministrstva za zdravje zahteva dopolnitev presoje tudi z vrednotenjem lokacij v jeseniški občini. Devet strani pripomb in argumentov so pripravili tudi na kranjski mestni občini. Med drugim opozarjajo, da je presoja zelo sporna in da se ob ugotovitvah niso mogli znebiti občutka, da favorizira eno izmed lokacij.

Danes je zadnji dan za predloge in pripombe vseh treh občin, ki si prizadevajo za novo gorenjsko bolnišnico. Jeseniški svetniki so na včerajšnji izredni seji opozorili na diskriminatoren odnos ministrstva za zdravje, ki je naročilo presojo. Ta je Jesenice povsem obšla. Svetniki so zato zahtevali, naj presojo dopolnijo tudi z vrednotenjem lokacij v občini Jesenice.

"Ali nadgradnja na obstoječi lokaciji, ponujamo pa tudi novo lokacijo. Izrazil sem že razočaranje, da nismo bili vključeni v presojo," je za Radio Slovenija pojasnil župan Peter Bohinec.

Zaradi neenakovredne obravnave bodo ministrstvo za zdravje prijavili KPK-ju in varuhu človekovih pravic "Dostopnost do zdravstvenega varstva se bo v zgornjem delu Gorenjske močno poslabšala." je še opozoril.

Na Jesenicah še opozarjajo, da je Radovljica zadostila merilom tudi na račun jeseniške občine, in sicer pri številu zaposlenih iz jeseniške bolnišnice in število starejših od 65 let. Takšno izpolnjevanje meril je sporno.

V Kranju pa dodajajo, da je presoja ugotovila, da ima Radovljica podporo sedmih od osemnajstih gorenjskih občin, kar pomeni, da ima tudi podporo Jesenic, kar je svojevrsten absurd, so prepričani v Kranju.

Jeseniški občinski svet izrazil nestrinjanje z analizo

Na občini Jesenice vztrajajo, da bi morali v analizo vključiti tudi potencialne lokacije v njihovi občini. Prepričani so, da imajo dovolj argumentov, predvsem ekonomskih, da bolnišnica ostane in se še naprej razvija na Jesenicah. To so na četrtkovi dve uri in pol trajajoči izredni seji znova poudarili župan in občinski svetniki.

Kot je na seji povedal župan Peter Bohinec, občina ni bila obveščena, da se analiza izvaja, prav tako jih ministrstvo ali avtorji niso pozvali, naj pošljejo kakšne podatke.

Opozoril je, da je bilo v predstavitvi analize kar nekaj neznank in spornih podatkov, zato je kot župan ne more podpreti. Po njegovem mnenju v oči bodejo predvsem podatki o številu zdravstvenega kadra, številu stanovalcev v bližnjih domovih za starejše in številu starejših od 65 let. Tudi s finančnega vidika se mu ne zdi smiselno, da bi novo bolnišnico gradili nekje, kjer je treba še kupiti zemljišča in urediti vse preostalo, medtem ko jeseniška bolnišnica omogoča širitev na trenutni lokaciji, ima že urejena parkirišča in heliport.

Po široki razpravi so občinski svetniki sprejeli sklep, da se z analizo ne strinjajo. Od zdravstvenega ministrstva tudi zahtevajo, da se analiza dopolni tako, da se ovrednotijo tudi potencialne lokacije v občini Jesenice. Ministrstvo naj tudi javno objavi merila, po katerih je presojalo posamezne lokacije. Zaradi "diskriminatorne in nepregledne izdelave" dokumenta so se svetniki še odločili, da bodo ministrstvo prijavili Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) in varuhu človekovih pravic.