Kitajci bi krepili vezi z Mariborom

V Maribor so prišli predstavniki kitajskih oblasti ter podjetniki manjših in srednjih podjetij. Gre za enega največjih sprejemov kitajskih mest, s katerimi sodeluje mariborska občina. Po besedah podžupana Zdravka Luketiča so obiska iz Vušija zelo veseli, saj gre za gospodarsko eno najhitreje rastočih regij na Kitajskem.

V Vušiju imajo tudi podoben obrtnozbornični sistem kot pri nas, le da je vanj vključenih več tisoč podjetij. Novembra pa bodo v Vušiju gostili konferenco obrtne zbornice in partnerskih podjetij, kamor so že povabili predstavnike Maribora.
O konkretnih gospodarskih projektih še ne morejo govoriti, saj gospodarske vezi šele vzpostavljajo. V Mariboru pa si želijo predvsem kitajskih vlaganj in prodaje slovenskih izdelkov in znanja na Kitajsko.

Kitajci pa si menda želijo, da bi Maribor pri njih vzpostavil nogometni trenerski center za celotno Kitajsko. Pred štirinajstimi dnevi so na nogometnem taboru v Mariboru že sodelovali otroci iz njihovega mesta, dva slovenska trenerja pa sta odšla v Vuši.