Na zavodu za zaposlovanje je končalo še 30 zaposlenih v Kovinoplastiki Lož. Foto: BoBo
Na zavodu za zaposlovanje je končalo še 30 zaposlenih v Kovinoplastiki Lož. Foto: BoBo

Še pred enim letom je podjetje zaposlovalo 800 ljudi, zdaj pa se je število zaposlenih znova znižalo, in sicer na 620. Vzrok je predvsem Rusija, s katero Kovinoplastika največ posluje. Predsednik uprave družbe Peter Nelec ostaja redkobeseden: "Težko kar koli rečem, špekuliram in napovedujem. Letos načrtujemo rast in ponovno morebitno zaposlovanje." Zagotovil je, da novega vala odpuščanj ni na vidiku.

Delavci so prve odločbe o prekinitvi delovnega razmerja prejeli ta teden, nekateri jih bodo še v ponedeljek. Največ delavcev so odpustili iz profitnega centra okovje, torej v proizvodnji, nekaj pa tudi iz režije in tudi drugih oddelkov. Od 620 zaposlenih jih okoli 450 živi v občini Loška dolina. Župan Janez Komidar se boji, da bo ob nadaljnjih odpuščanjih v Kovinoplastiki Lož v Loški dolini, ki so jo lani ob žledu prizadele še hude poplave, prišlo do prave socialne bombe.

Kovinoplastika Lož sodi med večje evropske proizvajalce stavbnega okovja in komponent za stavbno okovje. V okviru družbe delujeta še program Inox, ki sodi med večje evropske ponudnike pomivalnih korit, posod gastronorm, komponent za profesionalne in domače kuhinje ter program Orodjarna.

Loška Orodjarna, ki velja za eno največjih v državi in v tem delu Evrope, se ukvarja z razvojem in proizvodnjo orodij, v zadnjih letih pa je bistveno napredovala na področju avtomobilske industrije in se uvrstila med vidnejše izdelovalce orodij za predelavo pločevin.