Dimnik Energetike Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Dimnik Energetike Ljubljana. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Družbeniki Javnega holdinga Ljubljana so se na skupščini seznanili s poslovanjem družbe in njenih odvisnih družb v prvem polletju.

Izguba družbe Voka Snaga je v prvih šestih mesecih znašala 300.000 evrov, izguba LPP-ja pa 2,3 milijona evrov, so po skupščini sporočili z Mestne občine Ljubljana (MOL). Kot so dodali, si družbe prizadevajo, da bi do konca leta 2024 poslovale skladno z zastavljenimi cilji in dosegle načrtovane rezultate poslovanja.

V prvih šestih mesecih letos so družbe Javnega holdinga Ljubljana za naložbe namenile 22,8 milijona evrov. Od tega so za potrebe obnov in nadomestitev porabile 12,3 milijona evrov, za razvojne projekte pa 10,5 milijona evrov. Trenutno največja energetsko-okoljska naložba v Ljubljani, ki predstavlja pomemben korak na poti razogljičenja, je postavitev plinsko-parne enote v Energetiki Ljubljana. Družbeniki javnega holdinga so se danes seznanili z informacijo o uspešno zaključenem tehničnem pregledu enote in začetku njenega poskusnega obratovanja. Vrednost naložbe je osem milijonov evrov.

Družba Voka Snaga kot prihodnji upravljavec sodeluje pri aktivnostih na kohezijskem projektu Čisto zate. Konec leta 2023 je bilo pridobljeno uporabno dovoljenje za vse novozgrajene objekte pri nadgradnji centralne čistilne naprave Ljubljana, letos pa se nadaljuje poskusno obratovanje.

Energetika Ljubljana z mestno občino sodeluje pri akcijskem načrtu projekta Evropske komisije Misija 100 ogljično nevtralnih in pametnih mest, katerega namen je pospešiti napredek evropskih mest na poti do podnebne nevtralnosti. Potekajo projekti, ki sledijo zavezam o povečevanju deleža uporabe obnovljivih virov energije, med drugim projekt izgradnje objekta za energijsko izrabo goriva iz komunalnih odpadkov, kjer sodeluje tudi Voka Snaga.

V LPP-ju bodo do oktobra 2025 prejeli v najem osem avtobusov na vodik, o katerih pogodbo je Mestna občina Ljubljana maja letos sklenila z družbo Autocommerce. Z avtobusi LPP-ja je bilo sicer v prvem polletju letos prepeljanih 3,2 odstotka več potnikov kot v enakem obdobju lani. Družba bo nadaljevala prizadevanja za učinkovit in zanesljiv javni prevoz in povečanje njegove uporabe, so še navedli na ljubljanski občini.