Ljubljana se je po kakovosti zraka med 372 mesti uvrstila na 310. mesto.  Foto: BoBo
Ljubljana se je po kakovosti zraka med 372 mesti uvrstila na 310. mesto. Foto: BoBo

Potem ko je Evropska agencija za okolje (EEA) konec avgusta objavila, da je Ljubljana po kakovosti zraka v evropskih mestih med 372 mesti v zadnji šestini, je ljubljanski župan Zoran Janković pojasnil, da številkam ne oporeka, si pa želi, da bi se pri glavnih mestih upoštevale ne le merilne postaje ob prometnicah, temveč tudi v zaledju.

Župan meritvam kakovosti zraka, ki jih je objavila EEA, ne oporeka, čeprav je agencija za okolje (Arso) postregla z nekaj boljšimi rezultati, je dejal na današnji novinarski konferenci. "Da bo takoj jasno, oboji so slabi," je komentiral.

Po njegovih besedah je občinska ekipa pregledala rezultate raziskave EEA za vsa glavna mesta v EU-ju. Proučila je, kje so postavljene njihove merilne postaje, in ugotovila, da je Ljubljana edino glavno mesto brez zaledne postaje, vse tri namreč stojijo ob prometnicah – na Celovški cesti, Vojkovi cesti in Cesti v Mestni log.

V tem okviru je napovedal predlog Mestne občine Ljubljana (MOL), da EEA pri raziskavah kakovosti zraka v glavnih mestih v prihodnje ne bi upošteval le merilnih postaj ob prometnicah, temveč tudi v zaledju. Zavzel se je, da bi upoštevali polovico merilnih postaj ob glavnih prometnicah in polovico v zaledju.

Po nedavnih navedbah časopisa Dnevnik sicer EEA podatkov prometne merilne postaje na Celovški v raziskavi ni uporabila. V EEA so za časopis pojasnili, da v nobenem mestu, tudi v Ljubljani ne, za seznam niso uporabili meritev prometnih postaj. "Trenutna preglednica kakovosti zraka v evropskih mestih ta razvršča glede na povprečno koncentracijo delcev PM 2,5 v dveletnem obdobju, za leti 2022 in 2023. Preglednica kakovosti zraka vključuje samo podatke z zalednih postaj za ugotavljanje ozadja, podatki s prometnih postaj pa niso vključeni v končni izračun," so zatrdili in dodali, da seznam ne vključuje podatkov s prometnih postaj.

Končno povprečno vrednost so v EEA pridobili na podlagi povprečnih meritev v obdobju dveh let, pri čemer se ekstremna nihanja (v Ljubljani denimo ob začetku kurilne sezone) koncentracije delcev ne vključijo v končni rezultat, je še poročal Dnevnik.

Janković se je sicer danes obregnil ob "uživaško pisanje" določenih medijev glede slabih rezultatov kakovosti zraka v Ljubljani. Kot je dejal, pa bodo oktobra objavljene novice iz Bruslja, ob katerih "bo mogoče koga sram" zaradi preteklega poročanja.

EEA je konec avgusta objavila, da se je Ljubljana po kakovosti zraka med 372 mesti uvrstila na 310. mesto, s tem pa v krog 71 držav s slabo kakovostjo zraka. To pomeni koncentracijo drobnih delcev nad 15,1 mikrograma na kubični meter zraka. Koncentracija v Ljubljani je imela koncentracijo drobnih delcev 15,4 mikrograma na kubični meter zraka.