Foto: BoBo
Foto: BoBo

"Izboljšanje kakovosti zraka na raven, ki jo priporoča Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), bi lahko znatno zmanjšalo število prezgodnjih smrti zaradi onesnaženega zraka," so poudarili v Evropski agenciji za okolje (EEA).

V pregledovalniku kakovosti zraka v evropskih mestih je 372 mest razvrščenih od najčistejših do najbolj onesnaženih na podlagi povprečnih ravni drobnih trdnih delcev (PM 2,5).

Sorodna novica Zrak pozimi onesnažen manj kot nekoč, a še vedno predstavlja resno tveganje za zdravje

Kot so pojasnili, so podatke zbrali iz več kot 500 opazovalnih postaj na urbanih lokacijah v državah članicah Evropskega gospodarskega prostora (poleg članic EU-ja še Norveška, Islandija in Lihtenštajn) v letih 2022 in 2023, kar pomeni, da pregledovalnik kakovosti zraka prikazuje tipično kakovost zraka v mestih v zadnjih dveh letih.

Podatki kažejo, da je imelo samo 13 evropskih mest povprečne koncentracije drobnih delcev, ki so bile skladne s smernico WHO-ja, ki je do pet mikrogramov na kubični meter zraka. Med temi mesti so štiri severne prestolnice: Reykjavik, Talin, Stockholm in Helsinki. Najčistejši zrak v urbanih okoljih imata Uppsala in Umea na Švedskem ter Faro na Portugalskem, kaže preglednica kakovosti zraka v evropskih mestih EEA-ja.

Sprejemljivo kakovost zraka, ki pomeni koncentracijo drobnih delcev med 5,1 in 10,0 mikrograma na kubični meter zraka, je imelo 169 mest, med njimi tudi Dunaj, zmerno onesnažen zrak s koncentracijo drobnih delcev med 10,1 in 15,0 mikrograma na kubični meter zraka pa 118 mest. Med njimi je na 253. mestu s koncentracijo drobnih delcev 12,1 mikrograma na kubični meter zraka tudi Maribor, v tem krogu mest pa sta tudi Rim in Zagreb.

Ljubljana med mesti s slabo kakovostjo zraka

Ljubljana se je uvrstila na 310. mesto in s tem v krog 71 držav s slabo kakovostjo zraka, kar pomeni koncentracijo drobnih delcev nad 15,1 mikrograma na kubični meter zraka. Koncentracija v Ljubljani ne presega močno tega števila, saj je imela koncentracijo drobnih delcev 15,4 mikrograma na kubični meter zraka.

Med vsemi mesti je zelo slabo kakovost zraka imel le Slavonski Brod na Hrvaškem, kjer so v povprečju namerili 26,5 mikrograma drobnih delcev na kubični meter zraka.

Cilj akcijskega načrta ničelnega onesnaževanja iz evropskega zelenega dogovora je, da bi do leta 2030 zmanjšali število prezgodnjih smrti, ki jih povzročajo drobni delci, za najmanj 55 odstotkov v primerjavi z ravnmi iz leta 2005, medtem ko dolgoročni cilj predvideva, da do leta 2050 ne bi bilo več večjih vplivov na zdravje.

V začetku leta sta Svet EU-ja in Evropski parlament dosegla začasni dogovor o zvišanju standardov EU-ja glede kakovosti zraka. Predlagana nova pravila bodo med drugim standarde kakovosti zraka v Uniji, določene za leto 2030, bolj približala smernicam WHO-ja.