Prazna stanovanja v Ljubljani. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Prazna stanovanja v Ljubljani. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona

Kar 11.327 stanovanj na območju distribucijske enote Ljubljana mesto je v lanskem letu porabilo manj kot 500 kilovatnih ur elektrike, kar pomeni, da v njih nihče ne živi ali so neprimerna za bivanje, kažejo podatki Elektra Ljubljana. Leta 2022 je bilo takih stanovanj še 200 več. Medtem pa si marsikdo le s težavo privošči bivanje v Ljubljani.

Sorodna novica Najemniška kriza: "Za polkletno stanovanje nas je bilo na ogled hkrati naročenih 20"

"60 kvadratov velika stanovanja se trenutno prodajajo po okoli 260, 270, tudi 280.000 evrov. Cene so nad 250.000 evri. [...] Cene najema so zelo, zelo v porastu. Če smo pred leti za dvosobno stanovanje v Ljubljani odšteli približno 600, 700 evrov, danes odštejemo lahko približno 900 evrov. Cene dvosobnih stanovanj lahko presežejo tudi 1000 evrov," je povedala nepremičninska agentka Sara Ducman z Infinis Propreties.

To potrjujejo tudi današnji (sreda) oglasi na priljubljenem portalu Nepremičnine.net.

Sorodna novica Bo nepremičninski davek pretrd oreh tudi za aktualno vlado?

Na ministrstvu za solidarno prihodnost, ki sicer bedi nad stanovanjsko politiko, vidijo rešitev v izgradnji javnih najemniških stanovanj. "Večji zagon gradnje lahko pričakujemo v drugi polovici letošnjega leta in tudi v prihodnjem letu, ko bo izvedeno precej veliko število projektov, kar je najpomembneje za nas, v Ljubljani, kjer je pomanjkanje največje. [...] Kot ministrstvo še vedno načrtujemo, da je do konca mandata uresničljivo, da zaženemo gradnjo 5000 stanovanj v tem mandatu. Cilj 20.000 je še vedno realen, ki pa ga je mogoče doseči v prihodnjih 10 letih," je dejal državni sekretar na ministrstvu za solidarno prihodnost Klemen Ploštajner.

Do takrat pa predlagajo ureditev kratkoročnega oddajanja stanovanj, podpirajo pa tudi predlog nepremičninskega davka, ki ga je finančni minister Klemen Boštjančič napovedal do konca leta.

V Ljubljani 11.400 praznih stanovanj?
Vse dražja stanovanja, vse dražje najemnine