Mariborskemu županu se odločitev o izstopu nekaterih članov vstajniškega sosveta zdi nekoliko prenagljena. Foto: BoBo
Mariborskemu županu se odločitev o izstopu nekaterih članov vstajniškega sosveta zdi nekoliko prenagljena. Foto: BoBo

Fištravec razume pomisleke udeležencev vstajniškega sosveta, predvsem glede njihovega vpliva na potek dogodkov in sprejemanje odločitev pristojnih organov.

"Spreminjati ne samo podobo in način neposrednega upravljanja mesta, temveč tudi regulativo in druga pravila, ki niso v pristojnosti vodstva mestne občine, je zahteven proces, ki zahteva veliko dela in sodelovanja vseh deležnikov. Od mestnih svetnikov do vstajniškega sosveta in aktivnih občank in občanov Maribora," je v odzivu na izstop štirih vstajniških skupin zapisal mariborski župan.

Fištravcu se je tudi zato zdelo smiselno, da pogodbeno zaposli enega od predstavnikov vstajniškega sosveta kot koordinatorja oziroma logistično vez med občino in vstajniškim sosvetom, saj le ta najbolje pozna potrebe in želje vstajniškega sosveta, ki jih lahko na rednih sestankih z županom in predstavniki mestne uprave tudi učinkovito sporoča.

Mariborski župan je v odzivu še dodal, da se zaveda pomena kontinuiranega stika z občani, ki ga sam redno vzdržuje, ne le s pomočjo medijev, temveč tudi osebno, z rednimi pogovori z občani ob sredah, ki jih je bilo do zdaj že 250. Še posebej pomembno pa je zanj prav sodelovanje z vstajniškim sosvetom, saj ohranitev tovrstnega sodelovanja med mestno občino in civilno družbo vidi kot temeljno poslanstvo svojega delovanja - vrniti mesto ljudem.

Štiri skupine obrnile hrbet sosvetu
V omenjenem posvetovalnem organu župana naj bi bilo 45 predstavnikov, med katerimi so zastopniki vstajniških skupin, poleg že omenjenih še predstavniki Facebookove skupine Franc Kangler naj odstopi kot župan Maribora, gibanje Skupaj za Maribor, člani Maistrove armade ter gibanje Trs, preostalih 18 mest pa je na voljo zainteresiranim posameznikom.

Že sredi februarja je iz sosveta izstopila skupina Odprto zavezništvo za Maribor, v torek pa še tri zelo aktivne skupine - Iniciativa mestni zbor, Zofijini ljubimci in Gibanje 29. oktober.