Prva napaka ministrstva je po besedah mariborskega župana besedah ta, da so objavili rezultate razpisa, druga pa, da so projekte slabo ocenjevali. Foto: BoBo
Prva napaka ministrstva je po besedah mariborskega župana besedah ta, da so objavili rezultate razpisa, druga pa, da so projekte slabo ocenjevali. Foto: BoBo
Mariborski grad
Mariborska občina je na tretjem javnem razpisu ministrstva za kulturo za razvojne naložbe kandidirala oktobra lani in se znašla med šestimi od skupaj 57 prijavljenih projektov iz vse Slovenije. Ministrstvo je rezultate na spletni strani objavilo 17. decembra, iz njih pa je bilo razvidno, da je bil projekt obnove gradu s 85 točkami uvrščen na tretje mesto. Šest dni pozneje pa je vlogo zavrnilo, saj naj bi se pri točkovanju pojavila napaka. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Ministrstvo
Na pristojnem ministrstvu za kulturo so že tedaj priznali, da so rezultate razpisa pomotoma objavili, še preden so bili pripravljeni sklepi z ustreznimi obrazložitvami in še preden so bili sklepi vročeni prijaviteljem na razpis. Napaka je toliko večja, so poudarili, ker so bili objavljeni rezultati napačni, za kar so se tudi opravičili. Foto: BoBo
Mariborski muzej
Na mariborski občini so prepričani, da bi obnova gradu opazno prispevala k razvoju turizma, ohranjanju kulturne dediščine in razvoju podjetništva v središču mesta, saj bo večje število obiskovalcev pripomoglo k razvoju različnih podjetniških iniciativ. Foto: Pokrajinski muzej Maribor

Minister se je z mariborskim županom srečal po tem, ko je bila obnova vzhodnega dela Mariborskega gradu sprva med prejemniki evropskih sredstev in se celo uvrstila med najbolje ocenjene projekte, šest dni pozneje pa je iz popravljenega dokumenta izpadla. Po navedbah ministrstva za kulturo je na sestanku Grilc županu pojasnil, da je takoj, ko je bil opozorjen na napako komisije pri ocenjevanju prispelih ponudb, zahteval, da se vse prispele ponudbe znova pregledajo in ocenijo po ustreznih veljavnih merilih, pri čemer ne gre za poseg v delo komisije, temveč za dolžnost posredovanja, ko so se pojavile postopkovne napake.
Minister je Fištravcu povedal, da gre za neprijeten dogodek, ki ga obžaluje in se zanj opravičuje, obenem pa poudaril, da je ministrstvo dolžno upoštevati nove rezultate razpisa, ki so skladni z vsemi razpisnimi pogoji in merili. Dejal je še, da verjame, da bo Mestna občina Maribor lahko v bližnji prihodnosti našla nove možnosti dokončanja obnove gradu, saj je projekt vključen tudi v Nacionalni program za kulturo 2014-2017.
Z odgovorom Fištravec ni zadovoljen, saj pravi, da se ni zgodilo prvič, da je država spremenila pravila igre tik pred zdajci. "Če se pravila pogosto menjajo, je to podobno, kot da pravil ni. V našem primeru je država objavila rezultate razpisa, kjer smo bili s projektom obnove gradu med prejemniki sredstev, potem pa so to naknadno spremenili. Z našega zornega kota je to popolnoma nesprejemljivo," je dejal.
Fištravec: Mariborski muzej kandidira s povsem novimi vsebinami
Po njegovih besedah je prva napaka ministrstva ta, da so objavili rezultate razpisa, druga pa, da so projekte slabo ocenjevali. Projekt MOM-a so namreč ovrednotili na način, za katerega je župan prepričan, da nikakor ne bo zdržal sodne presoje. Ocena razpisne komisije, da Pokrajinski muzej Maribor predlagane vsebine že izvaja, po njegovem mnenju ni utemeljena, saj je muzej kandidiral s povsem novimi vsebinami, ne le v Mariboru, pač pa celo v slovenskem merilu.
S tem se v Mariboru ne morejo strinjati, zato bodo sprožili pritožbo na upravnem sodišču in zahtevali razveljavitev postopka. Zahtevali bodo tudi zadržanje izvajanja razpisa, saj bi se sicer lahko zgodilo, da občina na upravnem sodišču dobi tožbo, vmes pa bi država denar že porabila, prav tako bodo o vsem skupaj obvestili Računsko sodišče in ga pozvali, da intervenira zaradi nevzdržne pravne situacije.

Mariborski grad ni edini projekt, ki je izpadel s seznama
Mariborska občina je stopila v stik z župani nekaterih drugih občin, prijavljenih na razpis, in ugotovili so, da so iz razpisa naknadno izločili tudi projekta Novega mesta in Rogaške Slatine. Župani se bodo zato povezali in skupaj nastopili za razrešitev zapleta z ministrstvom.
Ministrstvo za kulturo naj bi danes objavilo tudi nove in popravljene rezultate razpisa, nato pa si bodo predstavniki mestne uprave že v ponedeljek ogledali vse vloge projektov, ki bodo po popravku prejele denar.
Na občini umestitvi na Trgu Leona Štuklja niso naklonjeni
Mariborski župan in minister za kulturo sta se med drugim pogovarjala tudi o iskanju rešitve za Umetnostno galerijo Maribor (UGM). Občinska projektna pisarna pripravlja analizo mogoče namembnosti obstoječih prostorov, preliminarni rezultati so že znani, ko bodo v celoti, bo to podlaga za nadaljnje projektiranje UGM-ja. Sicer pa na mestni občini projektu umestitve UGM-ja v nekdanjo stavbo SDK-ja na Trgu Leona Štuklja niso najbolj naklonjeni, saj stavba ni v njihovi, ampak je v državni lasti.