Mariborski grad je sestavljen iz dveh delov - prvega predstavlja upravni dvor deželnega kneza in je bil zgrajen med letoma 1478 in 1481, drugega pa severovzhodni del mestnega utrdbenega sistema  - grajska bastija in loža. Danes v gradu domuje Pokrajinski muzej Maribor. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Mariborski grad je sestavljen iz dveh delov - prvega predstavlja upravni dvor deželnega kneza in je bil zgrajen med letoma 1478 in 1481, drugega pa severovzhodni del mestnega utrdbenega sistema - grajska bastija in loža. Danes v gradu domuje Pokrajinski muzej Maribor. Foto: Pokrajinski muzej Maribor
Mariborski grad
Celotna vrednost projekta obnove znaša okoli štiri milijone evrov. Foto: Pokrajinski muzej Maribor

Obnova vzhodnega dela mariborskega gradu je eden izmed šestih izbranih projektov (prijavljenih jih je bilo 57) na razpisu ministrstva za kulturo za razvojna vlaganja v javno kulturno infrastrukturo. Celotna vrednost projekta znaša okoli štiri milijone evrov, kot navajajo na mariborski občini, pa so bile pri merilih za izbor projektov ob ustrezni projektni in investicijski dokumentaciji ključnega pomena tudi nove vsebine, gospodarsko povezovanje in nove zaposlitve pri vsebinah v obnovljenem objektu.
Eden izmed pogojev razpisa za sofinanciranje je bil tudi ta, da se projekt obnove konča najpozneje sredi leta 2015, nove vsebine pa se začnejo v njem izvajati že ob koncu leta 2015, zato zagotavljajo, da bodo na mestni občini in v Pokrajinskem muzeju Maribor storili vse za pravočasno in kakovostno izvedbo projekta.
Obnova, ki bi lahko spodbudila razvoj turizma v mestu
Na mariborski občini so prepričani, da bo obnova gradu opazno prispevala k razvoju turizma, ohranjanju kulturne dediščine in razvoju podjetništva v središču mesta, saj bo večje število obiskovalcev pripomoglo k razvoju različnih podjetniških iniciativ. Obenem bo dokončana obnova stavbe ustrezala vsem merilom kakovostnega varovanja kulturne dediščine.