Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je na upravnem odboru Univerze na Primorskem dosegel prekinitev zaposlitve dvanajstim raziskovalcem Znanstveno raziskovalnega središča univerze (ZRS), ker naj bi bilo finančno stanje  tam slabo in zavajajoče. Marušič trdi, da mu gre le za dobro, korektno in uspešno delovanje univerze. Foto: BoBo
Rektor Univerze na Primorskem Dragan Marušič je na upravnem odboru Univerze na Primorskem dosegel prekinitev zaposlitve dvanajstim raziskovalcem Znanstveno raziskovalnega središča univerze (ZRS), ker naj bi bilo finančno stanje tam slabo in zavajajoče. Marušič trdi, da mu gre le za dobro, korektno in uspešno delovanje univerze. Foto: BoBo
Kupovanje glasov na primorski univerzi?

Hkrati pa je upravni odbor dovolil 41 zaposlitev na Inštitutu Andreja Marušiča (IAM) in Fakulteti za matematiko (FAMNIT), kjer za letos napovedujejo okoli 400.000 evrov izgube.

Ker na ZRS-ju za rektorske volitve podpirajo rektorjevega protikandidata, direktorja Rada Pišota, IAM in FAMNIT pa sta Marušičeva volilna baza, na rektorja letijo očitki o kupovanju glasov in načrtnem odstranjevanju tistih, ki ne bi glasovali zanj.

"Nismo si predstavljali, da si bo poskušal rektor s tako brutalnimi metodami zagotoviti zmago na prihajajočih rektorskih volitvah. Gre za avtobusno demokracijo Slobodana Miloševiča, kjer odpuščajo tiste, ki bi lahko volili proti, in zaposlujejo tiste, ki bi volili za," je ogorčen predstojnik Inštituta za zgodovino Egon Pelikan, ki pravi, da so volitve "že zdaj nelegalne in nelegitimne".

Odpuščeni raziskovalci so delali pri projektih, nekateri so celo nosilci projektov, ki se financirajo iz državnih in evropskih sredstev. "Trenutno pri nas, na inštitutu za družboslovne vede, teče šest projektov, ki so finančno "pokriti", denar za nas je, zato s kolegi ne moremo razumeti, da smo končali na cesti," pravi mladi raziskovalec Blaž Lenarčič.

"Na seji upravnega odbora sem opozoril, in to edini, da ima taka odločitev lahko resne finančne posledice za univerzo. Kdo bo odgovarjal, če se že začeti projekti ustavijo ali ne bodo pravočasno končani in bo morala univerza že prejeti državni in evropski denar vračati. Tudi druge članice imajo težave, pa se z njimi ne ravna tako. Tu gre za očitno neenakopravno obravnavo," je za TV Slovenija povedal član upravnega odbora Jerko Bartolič, ki še pravi, da je edini glasoval proti odslovitvi ekipe raziskovalcev.

Na ZRS-ju so prepričani, da Marušič namenoma izvaja pritisk in poskuša vnesti razdor ter s tem onesposobiti Pišota. "Zgodil se je konstrukt. Namenoma se prikazuje slabo finančno stanje ZRS-ja, da bi tako diskreditirali direktorja," je prepričan predstojnik Inštituta za kineziologijo Boštjan Šimunič.

Marušič: Cilj je dobro, korektno in uspešno delovanje univerze
V rektoratu univerze odločno zavračajo namige, da so kadrovski rezi povezani s prihajajočimi rektorskimi volitvami. "Najvišji cilj vodstva je dobro, korektno in uspešno delovanje univerze," je zapisal Marušič, ki pravi, da so odpuščanja na ZRS-ju samo posledica slabega finančnega stanja te institucije. Pravijo, da jim vodstvo ZRS-ja prikriva bilance, revizor pa naj bi odkril, da je izguba večja, kot jo skušajo prikazati.

"To je groba laž. Rektor Marušič je zlorabil in zmanipuliral nedokončano revizijsko poročilo, ki nosi oznako "osnutek" in podatke iz njega brezsramno posredoval javnosti. Pri tem pa zamolčal, da dokument sploh še ne vsebuje prihodkov ZRS-ja. Ostro obsojam tako početje, čeprav mi je povsem jasno, kakšen je njegov namen," se je na navedbe Marušiča odzval direktor ZRS-ja Rado Pišot.

Medtem ko univerza zaradi finančnih težav meče ljudi na cesto, pa se na drugi strani obnaša vse prej kot v varčevalnem duhu. Zaposleni na fakulteti za management, ki je prav tako v rdečih številkah, se prav zdaj mudijo v enem od slovenskih zdravilišč, na dvodnevnem jesenskem posvetu, na katerem se bodo tej članici ločeno predstavili kandidati za rektorske volitve.

Eugenija Carl, TV Slovenija

Kupovanje glasov na primorski univerzi?