Koprsko sodišče je že poleti 2012 pravnomočno in izvršljivo razsodilo, da  mora Kokl ministrstvu za kulturo znesek z obrestmi vred vrniti, saj je bil pridobljen z zavajanjem in nenamensko porabljen. Foto: MMC RTV SLO
Koprsko sodišče je že poleti 2012 pravnomočno in izvršljivo razsodilo, da mora Kokl ministrstvu za kulturo znesek z obrestmi vred vrniti, saj je bil pridobljen z zavajanjem in nenamensko porabljen. Foto: MMC RTV SLO

Ker podjetje nima unovčljivega premoženja, bo država tako ostala brez 18.600 evrov, ki jih je terjala od lastnika portala in direktorja študentske organizacije primorske univerze Sebastjana Kokla.

Koprsko sodišče je že poleti 2012 pravnomočno in izvršljivo razsodilo, da mora Kokl ministrstvu za kulturo znesek z obrestmi vred vrniti, saj je bil pridobljen z zavajanjem in nenamensko porabljen.

Poglobljeni članki, ki jih ni bilo
Denar je spletni portal pred leti dobil na razpisu za pluralizacijo medijev. Prijavljeni projekt Focus spletnega portala Primorska.info naj bi bil poglobljena tedenska rubrika z 52 raziskovalnimi članki, a jih na portalu nikoli niso ne napisali ne objavili. Ministrstvo za kulturo je nato poleti 2010 odstopilo od pogodbe in zahtevalo denar nazaj. Sebastjan Kokl pa jim je vztrajno odgovarjal, da so projekt Fokus izpeljali. Pravnomočna sodba je nato pokazala, da denar ni bil nikoli porabljen za projekt Fokus.
Za vračilo ni hotel slišati
Kljub številnim pozivom Sebastjan Kokl ministrstvu za kulturo ni hotel vrniti denarja. Zahtevi ministrstva se je ves čas upiral s pritožbami, zato je vložilo izvršbo. Vendar je bila ta neuspešna, ker je Kokl račun izpraznil, podjetje pa spravil v stečaj. V stečajni masi ni niti centa, zato je za ministrstvo terjani dolg za vedno izgubljen.

Kokl obtožen zlorabe položaja in ponarejanja listin
Kokl pa je tudi v več kazenskih postopkih. Na koprskem okrajnem sodišču bi moral biti včeraj sodni postopek, v katerem Kokla sumijo, da je pred leti ponaredil dokumente pri spreminjanju statuta Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP). Obravnavo so preklicali, saj se je Kokl opravičil zaradi zdravstvenih težav.

Tožilstvo pa je pred natanko enim letom vložilo zahtevo za sodno preiskavo za Kokla in nekdanjega predsednika nadzornega sveta te študentske organizacije Gorana Sambta. Sumi ju zlorabe položaja ter ponarejanja in poneverbe poslovnih listin.

Po ugotovitvah organov pregona si je Kokl, ki je delo direktorja dalj časa opravljal kar prek svojega zasebnega s. p.-ja, z računa ŠOUP-a prek fiktivnih računov izplačeval nagrade in izplačila za svetovalne storitve. Z vsem tem naj bi bil seznanjen tudi predsednik nadzornega sveta ŠOUP-a Goran Sambt. Prav Sambt je s podpisom pogodbe Koklu omogočil direktorovanje prek zasebnega podjetja, na račun katerega si je Kokl izplačeval tudi plačo. Sambtovi podjetji, ugotavlja tožilstvo, sta ŠOUP-u izstavljali račune za fiktivne storitve, Kokl pa je odrejal plačila in s tem družbama Garmond in Duval pridobil veliko protipravno premoženjsko korist

Kokl je takrat medijem povedal: "Prav zaradi vseh govoric sem zadovoljen z obiskom kriminalistov. To je edini način, s katerim bomo lahko ovrgli vse obtožbe."

Na sume, da se v ŠOUP-u pretaka denar v zasebne žepe, so prvi začeli opozarjati študentje, nezadovoljni z načinom vodenja študentske organizacije, na čelu katere je od ustanovitve pred desetimi leti Sebastjan Kokl. Sprva je organizacijo vodil kot predsednik, pozneje kot direktor.

Eugenija Carl, TV Slovenija