Pomanjkanje dijakov in posledično vedno nižji finančni prilivi države so resno ogrozili obstoj ormoške gimnazije. Foto: Danijel Poslek
Pomanjkanje dijakov in posledično vedno nižji finančni prilivi države so resno ogrozili obstoj ormoške gimnazije. Foto: Danijel Poslek

Pomanjkanje dijakov in posledično vedno nižji finančni prilivi države so resno ogrozili obstoj ormoške gimnazije. Ravnateljica Blanka Erhartič sicer priznava, da so majhen upad vpisa pričakovali že ob ustanovitvi gimnazije, a vendarle so zdajšnje številke, v primerjavi s tistimi pred leti, skrb vzbujajoče.

"Že ob ustanovitvi gimnazije leta 1998 je projekcija kazala na upad generacij in na to, da se bomo soočali z vprašanjem prenizkega vpisa. Od svoje ustanovitve je gimnazija večinoma vpisovala dva nadnormativna oddelka splošne gimnazije in tako je bilo vse do šolskega leta 2008/2009. Največja težava pa se je pokazala v šolskem letu 2010/11, ko smo v prvi letnik vpisali samo dvajset dijakov. V najboljših časih je šolo obiskovalo 254 dijakov, v šolskem letu 2013/14 pa imamo zgolj 97 dijakov," pojasnjuje Erhartičeva.

Razlogov za majhen vpis je več, kot glavne pa ravnateljica izpostavlja manj številčne generacije ter slabši maturitetni rezultat v prvih letih, ki pa ga zdaj močno izboljšujejo. Ob tem se pojavlja trend vpisovanja v poklicne, strokovne in tehniške šole, prav tako pa ima ormoška gimnazija močno konkurenco v dveh bližnjih gimnazijah s tradicijo (Ptuj in Ljutomer).

Slab vpis, sploh pa to, da je zmanjkovalo financ za obstoj srednje šole, je gimnazijo postavilo pred dejstvo: ali ukinitev ali pa pripojitev javnega zavoda k ljutomerski gimnaziji. A je na pomoč priskočila ormoška občina in zagotovila potrebna finančna sredstva, ki ohranjajo samostojno gimnazijo v kraju. »Bili smo zelo pozitivno presenečeni nad odločitvijo občinskega sveta, ki je soglasno podprl obstoj gimnazije, in to tudi finančno.

Tako se je občina Ormož s sklepom zavezala, da bo zapolnila morebiten finančni primanjkljaj ob premajhnem vpisu in s tem ohranila v kraju pomembno srednješolsko ustanovo, za katero smo se v preteklosti trdo borili«, dodaja Erhartičeva, ki jo je razveselila tudi odločitev ministrstva o odobritvi dodatnega programa izobraževanja na gimnaziji.

"Ministrstvo je izkazalo namero, da na našo razvrsti en oddelek predšolske vzgoje, in sicer v obsegu enega letnika, torej za 28 dijakov. Vsekakor smo tega veseli, ker je to za nas priložnost, da se šola vnovič napolni, stabilizira in sčasoma zraste," še dodaja ravnateljica Blanka Erhartič, ki prve znake o zanimanju za programe pričakuje na informativnih dnevih v začetku februarja, ne glede na vpis, pa ormoška gimnazija ob pomoči občine za zdaj ostaja samostojen javni zavod.