Nova šola naj bi bila dokončana do prihodnjega poletja. Foto: Danijel Poslek
Nova šola naj bi bila dokončana do prihodnjega poletja. Foto: Danijel Poslek
OŠ Ljudevita Pivka, Ptuj
Dotrajano poslopje stare šole. Foto: Danijel Poslek

O novi šoli za otroke s posebnimi potrebami se v spodnjem Podravju pogovarjajo že vrsto let. Ko se je gradnja pred časom začela, so številni upali, da bodo otroci že v tem šolskem letu obiskovali primerne prostore, a odgovorni zdaj obljubljajo, da se bo to zgodilo čez eno leto, torej tako, kot je predvideno v investicijskem načrtu.

"Rok za dokončanje gradnje je 30. julij prihodnje leto. Mi ga ne bi želeli prekoračiti, želimo se držati teh terminov. Ta rok ni vprašljiv, ampak ne bi smelo biti daljšega postanka gradnje, gradbišče bi torej moralo biti zaprto največ mesec dni, takoj po novem letu pa bi morali startati s finalizacijo objekta", je realnost obljub o dokončanju šole do prihodnjega poletja ocenil Antun Daljavec, direktor glavnega izvajalca del, podjetja GP Project Ing.

"Objekt je zdaj v finalni fazi, ostaja še zadnja faza. Končana so vsa keramičarska dela, zdaj se izvajajo kamnoseška dela, zunanje ograje, v telovadnici je narejen strop, naslednji teden začnemo delati pode in hidroizolacijo v telovadnici," preostala dela našteva Daljavec in doda, da bodo vso notranjo opremo montirali prihodnje leto.

Nova stavba tudi z dvigalom
Tega, da bodo že čez eno leto, kot vse kaže, v novih prostorih, se najbolj veselijo tako učenci šole Ljudevita Pivka kot strokovni delavci.

"Nova stavba ima tudi dvigalo in se bodo lahko vključili gibalno ovirani učenci, prilagojen je tudi vhod v stavbo, tako da bodo izpolnjeni vsi pogoji za naše učence s posebnimi potrebami. Nove stavbe se veselimo tudi strokovni delavci, saj bomo lahko šele tam izkoristili ves strokovni potencial, ki ga imamo in vse skupaj torej pomeni, da bodo tam zelo dobri pogoji za izobraževanje otrok s posebnimi potrebami", poudarja ravnateljica OŠ Ljudevita Pivka Lidija Hameršak Marin.

Dogovora se držijo tudi druge občine
Da je to zadnje šolsko leto za otroke s posebnimi potrebami v poslopju stare šole, obljublja tudi ptujski župan Miran Senčar, ki ga z optimizmom navdaja dejstvo, da se zdaj tudi preostale občine soustanoviteljice držijo dogovora glede plačila svojih obrokov za gradnjo šole.

"Lani decembra smo se načelno dogovorili, da bodo občine ta sredstva plačale deloma letos, in tega so se držale, še več, plačale so v prvi polovici leta in smo lahko izvedli načrtovana dela. In podobno bomo poskusili narediti tudi za prihodnje leto, ker bi šolo radi dokončali do 30. junija, do 31. julija načrtujemo tehnični pregled in potem bi s prvim septembrom otroci že lahko obiskovali novo šolo," je optimističen Senčar.

O poteku gradnje se bodo spodnjepodravski župani vnovič pogovarjali na kolegiju sredi meseca, ko si bodo tudi ogledali gradbišče nove šole.