Razdejanje po zadnjih poplavah v Črni na Koroškem. Foto: BoBo/Borut Živulović
Razdejanje po zadnjih poplavah v Črni na Koroškem. Foto: BoBo/Borut Živulović

Kot je v izjavi za medije ob robu današnjega obiska ocenil državni sekretar Jure Leben, takšni vremenski dogodki prekrižajo načrte na področju sanacijskih del, ki jih izvajajo v občinah od lanskih avgustovskih poplav. "Dela, ki so že na pol dokončana, so ob takšnih dogodkih izničena, zaradi česar je treba začeti znova," je dejal.

Kot svojo glavno nalogo je omenil pospešitev aktivnosti med resorji, ki so vključeni v reševanje posledic na terenu. Ob tem je ocenil, da je treba pospešiti čiščenje gozdnih vlak, zagotoviti pomoč pri vzpostavitvi infrastrukture in potrebno opremo, da se ob prihodnjih tovrstnih dogodkih škoda ne bi še povečala.

Jure Leben. Foto: BoBo
Jure Leben. Foto: BoBo

"Istočasno bomo morali kot država zelo veliko nameniti prostorskemu načrtovanju in se osredotočiti na točke v Sloveniji, kjer se nam zadnjih nekaj mesecev pojavljajo taka neurja, kot je bilo to ta konec tedna v Črni na Koroškem. Zato je treba priti na teren, se pogovarjati z lokalno skupnostjo in podatke prenesti nazaj v Ljubljano ter se potem med resorji uskladiti, tudi z direkcijo za vode, da se težave čim prej odpravijo," je poudaril Leben.

Drugi izziv, ki se mu bo morala država posvetiti ob izvajanju dolgoročnih sanacijskih ukrepov, pa je po njegovem mnenju identifikacija objektov, ki jih je treba dodatno varovati v vmesnem obdobju, da se škoda ne bo ponavljala. Ob tem je dejal, da se z upravo za zaščito in reševanje že dogovarjajo o naročilu nove zaščitne opreme, kot so vreče, baloni in zagatnice na hišah, ki bo razdeljena med ljudi, da si bodo lahko sami preventivno pomagali.

Črno na Koroškem si je ogledal državni sekretar Jure Leben

V četrtek se bodo dogovorili o časovnici

V četrtek se bodo s predstavniki direkcije za vode v primeru domov, ki bodo umaknjeni s seznama za odstranitev, dogovorili o ukrepih za zaščito teh domov in časovnici njihovega sprejemanja. "Če to zdaj naredimo odgovorno in učinkovito, smo rešili kar nekaj težav za vmesno obdobje," je ocenil Leben.

Ob tem je zavrnil očitke, da na vladi v zadnjem letu niso storili ničesar za pospešitev postopkov v okviru poplavne sanacije. Po njegovih besedah so bile v tem času med drugim nadgrajene strokovne podlage za poplavne karte. Prav danes bodo javnost seznanili tudi s tem, da je državna tehnična pisarna zaključila pripravo strokovnih mnenj za vse objekte na seznamu za odstranitev. Po podatkih vladne službe za obnovo po poplavah je pisarna do danes zaključila strokovna mnenja za skupno 343 objektov.

Nekaterim upravičencem so že bile poslane pogodbe za odškodnine

Medtem še vedno opravljajo cenitve za objekte. Nekaterim upravičencem so bile že poslane tudi pogodbe za sprejetje odškodnin za njihove domove. Do danes (sreda) je bilo po informacijah vladne službe predstavljenih 27 cenitvenih poročil, v 17 primerih pa so ljudje cenitve tudi sprejeli. "Veseli me, da se ljudje odločajo za odškodnine, da bodo sami reševali gradnjo novih objektov. Veliko je bilo narejenega, se pa zavedam, da bi bile lahko kakšne stvari narejene drugače. Najlažje je biti po vojni general, mi se moramo na teh izkušnjah učiti, da se bomo pri novih vremenskih nevšečnostih v kakšnem primeru odzvali drugače," je še ocenil državni sekretar.

Srečal se je tudi z županjo Romano Lesjak

Sorodna novica Županja Črne na Koroškem: "Vseskozi opozarjamo, da je dela treba izvajati hitreje"

Leben se je danes srečal tudi z županjo občine Romano Lesjak in si skupaj z njo ogledal stanje na vodotokih po nedavnem neurju. Obisk državnega sekretarja v imenu predsednika vlade Roberta Goloba razumejo kot sporočilo vlade, da jim bo država zagotovila takojšnjo pomoč oziroma da "bodo poiskali rešitve, ki bodo najustreznejše za prizadete družine", je v izjavi medijem povedala županja.

Po njenih besedah je najpomembneje to, da država družinam, ki jih je prizadelo nedeljsko neurje, pomaga neposredno ali prek humanitarnih organizacij. "Jim pa bomo tudi mi poskušali nekaj nameniti iz sklada," je še dejala in dodala, da gre za družine, ki so bile oškodovane že ob lanskih poplavah.