Sanacija v Črni na Kroškem. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sanacija v Črni na Kroškem. Foto: BoBo/Borut Živulović

"Stanje se počasi izboljšuje, nikakor pa ne morem reči, da se normalizira," je na vladni novinarski konferenci povedal vodja civilne zaščite Srečko Šestan, ki je pojasnil, da je podpisal dve odredbi, in sicer za zagotovitev delovanja kritične infrastrukture na dan solidarnosti in glede posebnega režima na prizadetih območjih.

Odredba za prizadeta območja

"Narediti moramo vse, da bodo tisti, ki bodo delali na teh območjih, varni. Včeraj sem sklical tudi sejo operativne sestave štaba, da smo se pogovorili o tem in našli smo neke rešitve, ki bodo pomagale k temu, da bo stanje varnejše. Na osnovi dogovora smo določili območja, ki so nevarna zaradi poplav in zaradi poteka intervencije. Na teh območjih so tovornjaki, bagri, voda, blato, plazovi … Da ne bomo koga izpostavili tem nevarnostim po nepotrebnem, je tam treba imeti določen red in tudi optimalno, ne preveliko število ljudi," je pojasnil Šestan.

V odredbi so navedena območja v koroški regiji – Črna na Koroškem in Mežica –, v zahodnoštajerski regiji pa Solčava, Luče in Mozirje ter naselja proti Ljubnemu ob Savinji.

Poziv prostovoljcem, da prinesejo s seboj hrano in opremo

Na teh območjih so še vedno aktivni plazovi in predvsem veliko mehanizacije, zato je po besedah Šestana nujen nadzorovan prihod in nadzorovano število ljudi. Policija bo s pomočjo gasilcev in civilne zaščite vzpostavila t. i. kontrolne točke. Ob oceni, da je na nekem območju preveč ljudi, bo prostovoljce preusmerjala na druga območja. Poveljnik civilne zaščite Šestan je ob tem poudaril, da so zaželene skupinske, organizirane napotitve, vse prostovoljce pa je tudi zaprosil, naj s seboj prinesejo hrano in pijačo za lastne potrebe ter osebno zaščitno opremo (škornji, maske, rokavice, razkužila …).

"Vsa preostala območja, ki jih je veliko v Sloveniji, nimajo prepovedi ali nadzorovanega gibanja, ker tam ni takšnih nevarnosti, kot so na teh območjih. Slovenski policiji, zraven bodo še gasilci in civilna zaščita, sem dal nalogo, da bodo postavili tako imenovane kontrolne točke pred vstopom na ta območja, če bo kdo prišel tja nenajavljeno," je dejal Šestan in dodal, da bodo te prostovoljce policisti preusmerili na druga območja.

Šestan je tudi zaprosil za začasno zaustavitev doniranja prehrambnih proizvodov, pijač, vode … "Če nimate kam s tem, pa bo potekel rok uporabe, donirajte to Karitasu, Rdečemu križu, kakšni drugi humanitarni organizaciji ali pa počakajte, ker zdaj nimamo kam s to robo in se bojimo, da bo za določen del te robe pretekel rok in jo bomo morali uničiti, kar je škoda za vse," je zaprosil.

Šestan: Od sobote poseben režim za prostovoljce

V ponedeljek bo delovala kritična infrastruktura

Glede odredbe za zagotovitev delovanja kritične infrastrukture na dan solidarnosti, ki bo veljala za 14. 8., je dejal, da je v odredbi izrecno navedeno, da gre zaposlene v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v zdravstveni mreži, zaposlene v centrih za socialno delo, na področju veterine ter v zavarovalnicah. "Vemo, da imajo zavarovalnice zdaj obilico dela, prepričan sem, da bodo to izkoristili kot delovni dan in ocenjevali škodo tam, kjer so njihovi zavarovanci, da bodo čim prej dobili škodo povrnjeno," je še pojasnil Šestan.

Odredba za zagotovitev delovanja kritične infrastrukture na dan solidarnosti, ki je bila izdana danes, torej odreja delo na dela prost dan vsem zaposlenim v kritični infrastrukturi, kamor sodijo sektorji energetike, prometa, preskrbe s pitno vodo, financ, zdravstva, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. V skladu z odredbo bodo na delovnih mestih tudi zaposleni v javnih zdravstvenih zavodih in pri koncesionarjih v javni zdravstveni mreži, v centrih za socialno delo, na področju veterine, v zavarovalnicah, razen če predstojniki, poslovodne osebe ali poslovodni organi nemoteno delovanje zagotovijo na drugačen način.

Vlada pa je na današnji dopisni seji izdala še spremembo odloka o začasnih ukrepih v upravnih zadevah za preprečevanje posledic poplav, s katero je še za sedem dni podaljšala roke za uveljavljanje procesnih pravic in izpolnitev procesnih obveznosti, kot so denimo roki za vložitev pritožbe in dopolnitev zadeve, so sporočili po seji.

Novinarska konferenca poveljnika civilne zaščite Srečka Šestana o aktualnem dogajanju na prizadetih območjih po poplavah
Ferenc o kontrolnih točkah na prizadetih območjih