"Pomembno je, da je varnost pred časovno komponento, in zdaj smo v tej fazi, ko lahko tudi na tem področju naredimo pomembne korake naprej v prid prizadetim ljudem," je dejal;" je glede končnih odločitev o rušenju v poplavah poškodovanih objektov in nadomestnih gradnjah dejal Matej Arčon. Foto: Metka Pirc

Vlada je na redni seji poleg interventnega zakona o upravnih enotah in predloga zakona o drugem tiru, o katerem bo prihodnji teden več povedala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, obravnavala tudi interventni zakon o poplavah. Kot je po seji dejal vladni govorec in podpredsednik vlade Matej Arčon, je bilo na javni infrastrukturi in vodotokih od ujme, ki je Slovenijo prizadela avgusta lani, že veliko narejenega, vsem prizadetim pa so bile zagotovljene strehe nad glavo.

Dodal je, da je imela vlada sicer največ izzivov pri reševanju vprašanja poškodovanih oz. uničenih individualnih gradenj. Kot je dejal, so morali pri pripravi interventnega zakona čakati na strokovne podlage, na podlagi katerih bodo lahko izdana mnenja, katere poškodovane objekte bo treba zrušiti in katerih ne. Po Arčonovih besedah je bilo treba pripraviti predvsem študije t. i. 500-letnih voda.

Sorodna novica Hidrolog Fazarinc: Sanacija je bila uspešna, a potrebni so tudi protipoplavni ukrepi

"Namreč do zdaj je Republika Slovenija imela na tem področju samo študije, kar se tiče 100-letnih voda, vemo pa, da so bile lanske poplave hujše od tega. Zdaj imamo vse potrebne strokovne podlage, na podlagi katerih se bodo dejansko lahko sprejele tudi dokončne odločitve, kateri objekti bodo odstranjeni," je pojasnil.

Bistvo pa je po navedbah Arčona to, da je vlada dala pooblastila družbi DSU, da bo tiste uničene objekte, za katere se bodo lastniki odločili, da zanje sprejmejo odškodnino, vzela v upravljanje in jih zrušila. Uničene objekte tistih, ki se bodo odločili za nadomestno gradnjo, pa bo DSU prav tako prevzel in poskrbel za nadomestno gradnjo na drugi lokaciji. "Se pravi, imamo institucijo, ki bo skrbela za infrastrukturo objektov, ki bodo potrebni, da se odstranijo in zgradijo na novo," je poudaril Arčon.

Cenitve poškodovanih in uničenih objektov sicer po navedbah vladnega govorca potekajo "zelo intenzivno". "Ljudje so po naših informacijah večinoma zadovoljni. Pomembno je, da je varnost pred časovno komponento, in zdaj smo v tej fazi, ko lahko tudi na tem področju naredimo pomembne korake naprej v korist prizadetim ljudem," je dejal.