Škoda na pridelkih je do 80-odstotna. Foto: BoBo
Škoda na pridelkih je do 80-odstotna. Foto: BoBo

S stanjem po pozebi se je državna sekretarka najprej seznanila na območju Kmetijsko-gozdarske zbornice Ptuj, sledil je ogled škode po občinah Ormož, Gorišnica, Vitomarci in Ptuj, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Zaradi formiranih plodov po cvetenju so nizke temperature povzročile veliko škodo. Najbolj so prizadeti koščičarji, in sicer slive, češnje, breskve ter marelice, ki so že končali cvetenje, plodovi pa so bili v fazi največje občutljivosti. Pozeba je prav tako močno prizadela orehe, močno udarila po nasadih jagodičevja in kivija ter lomila veje in poganjke.

Pozeba je prizadela tako vinograde v Halozah kot v Slovenskih goricah ter tudi domačo trto na Ptujskem in Dravskem polju. Škodo na tem območju je trenutno težko oceniti, a po prvih pregledih naj bi bila že v torek okoli 60-odstotna, dodatno pa je mlade poganjke polomilo še sneženje. Bolj prizadeti so nižje ležeči vinogradi, prizadete so tudi trte namiznega grozdja.

Posevki koruze so zaradi zgodnje setve že v fazi dveh listov, ocenjujejo, da jih je pozeba uničila, tako da bo treba posevke obnoviti. Kar 80 odstotkov koruze je bilo namreč posejane že v prvi polovici aprila. Prizadelo je tudi posevke buč, ki so že vznikli, ter posevke krompirja, tako zgodnjega kot poznega.

Posledice sneženja so vidne tudi na žitih, še posebej na ječmenu, prav tako na zelenjavnih kulturah na prostem, ki so že vzklile.