Tri plavajoče pomole bodo postavili ob zdajšnjem portoroškem pomolu, ki ga bodo opremili še z dodatnimi elektro- in vodovodnimi napeljavami. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Tri plavajoče pomole bodo postavili ob zdajšnjem portoroškem pomolu, ki ga bodo opremili še z dodatnimi elektro- in vodovodnimi napeljavami. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Javno podjetje Okolje, ki je tudi upravljavec pristanišča, bo za naložbo odštelo slabih 400 tisoč evrov. Ponudnika za izvedbo del že imajo, sklep o dokončni izbiri pa bodo izdali po pregledu dokumentacije, prispele na javno naročilo.

Tri plavajoče pomole bodo postavili ob zdajšnjem portoroškem pomolu, ki ga bodo opremili še z dodatnimi elektro- in vodovodnimi napeljavami. Eden izmed pomolov bo imel tudi vlogo zaščitnega valobrana. Kot pravi direktor Okolja Alen Radojkovič, bodo na ta način uredili območje, kjer so zdaj začasna sidrišča.

Za predpriprave in postavitev pomolov bodo potrebovali dobre štiri mesece. "Kar pomeni, da bi bila lahko celotna investicija zaključena do konca leta," pojasnjuje Radojkovič.

Od tega bodo 104 privezi komunalni, dvajset pa bo komercialnih. Ti bodo namenjeni dnevnim gostom. Ob razpravi o portoroškem pristanišču so občinski svetniki Okolju oziroma občini očitali, da v portoroški Marini neupravičeno plačuje najemnine za 16 privezov, čeprav bi jih po obnovi ribiškega pristanišča v Piranu morala ukiniti. V najemu bi lahko ohranila le štiri priveze, so pojasnili, kolikor naj bi jih bilo po prenovi manj.

"To ne drži. Namreč ob sami izgradnji ribiškega pristanišča v Piranu se je takoj pokazalo, da bo primanjkovalo 15 oziroma 16 privezov. Ti zdaj krožijo, to so barke, ki gredo na popravilo in v zameno moramo mi plačevati Marini barke na suhem," pravi Radojkovič.

Radojkovič je občinskim svetnikom obljubil tudi poimenski seznam uporabnikov privezov v portoroški Marini, ki jih plačujejo iz javnih sredstev. Sicer pa v piranski občini čaka na privez okrog 190 lastnikov plovil.