Po pojasnilih koprskega župana Aleša Bržana je v sklopu prenove Muzejskega trga med drugim treba obnoviti tudi vodovod in električno napeljavo, ki sta napeljana pod drevesi. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)
Po pojasnilih koprskega župana Aleša Bržana je v sklopu prenove Muzejskega trga med drugim treba obnoviti tudi vodovod in električno napeljavo, ki sta napeljana pod drevesi. Foto: Televizija Slovenija (zajem zaslona)

Drevesa so prostor na območju Muzejskega trga, ki je del identitete kraja in prebivalcev, lepšala že ob začetku prejšnjega stoletja. Lokalni prebivalci se sicer s prenovo Muzejskega trga strinjajo, z odstranitvijo dreves pa ne. V krajevni skupnosti poudarjajo, da so bili o načrtih občine, podobno kot v primeru sečnje dreves pri nastajajočem Levjem gradu, slabo obveščeni.

"Informiranja je bilo malo, tudi komunikacija je bila zelo skromna. Občina bi morala pripraviti register, popisati vsa drevesa, jih označiti, ugotoviti, kakšna je njihova vrednost, ali jih je treba samo vzdrževati ali kaj drugega," je za Televizijo Slovenija dejal predsednik Krajevne skupnosti Koper Center Jadran Čalija.

Veliko obžalovanje ob napovedani sečnji je izrazila tudi raziskovalka na fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem Neža Čebron Lipovec. "Sploh zato, ker smo v času, ko smo v mestnem prostoru izgubili kar nekaj dreves – ob znanem parku ob bodočem Levjem gradu, tudi cedro pri obrtni zbornici in še nekaj na zasebnih vrtovih, kar seveda niža kakovost bivanja v mestnem jedru, izgubljamo tudi dediščinsko izpovednost in pričevalnost," je opozorila.

Drevesa posajena tik nad vodovodom in električno napeljavo

Kataster z natančnim popisom drevesnega fonda je v pripravi, zagotavljajo na koprski občini. Javno naročilo za njegovo izdelavo naj bi objavili novembra. Medtem pa dvomov o usodi belih murv in cigarovcev ni več. "Konkretno za ta drevesa na Muzejskem trgu se ve, da so posajena tik nad različnimi inštalacijami – nad vodovodom, nad električno napeljavo. In če se posega v to napeljavo, ki jo je treba tudi obnoviti, je treba ta drevesa tako ali drugače umakniti," je pojasnil koprski župan Aleš Bržan.

Načrt prenove trga, na katerem delujeta gostinska lokala, predvideva postavitev nadstreškov in delno ozelenitev, na območju med Muzejskim trgom in parkom pa zasaditev dreves. Omenjeno rešitev so potrdili tudi na piranski enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine. V dobrem mesecu bo občina ponovno izbirala izvajalca del. Na prvem razpisu sta namreč obe ponudbi presegli zagotovljena sredstva.

Koprčane razburja namera občine o poseku več kot 90 let starih dreves