Foto: Radio Koper/Jasna Preskar
Foto: Radio Koper/Jasna Preskar

Štiri istrske občine so k pripravi odloka pristopile lani zaradi racionalizacije stroškov, večje učinkovitosti opravljanja nalog na območju vseh občin ter usklajenega in koordiniranega delovanja nalog skupnega pomena.

Skupna medobčinska uprava bo opravljala naloge s področja inšpekcijskega nadzorstva, občinskega redarstva, zaščite in reševanja, notranje revizije ter varstva okolja. Na skupno občinsko upravo se bodo prenesle le nekatere naloge oz. področja občinskih uprav posameznih občin, medtem ko delovanje drugih področij obstoječih občinskih uprav ostaja nespremenjeno.

Nova medobčinska uprava bo sprva zaposlovala nekaj več kot 60 ljudi, večinoma redarjev in inšpektorjev, sedež pa bo v prostorih koprske občine na Cankarjevi ulici.

Kot je ob tej priložnosti dejal koprski župan Aleš Bržan, "sodelovanje se splača, pa ne samo v finančnem smislu, ampak tudi zato, ker s skupnimi močmi lahko dosežemo bistveno več".

Dodal je, da bo šlo pri zaposlitvah na medobčinski upravi večinoma za prezaposlitve, nove zaposlitve pa bodo predvsem na področju notranje revizije. Ob državnem sofinanciranju pa si bodo lahko privoščili krepitev določenih sektorjev. Kot je navedel koprski župan, je tako trenutno podhranjena redarska služba.

Piranski župan Đenio Zadković je dodal, da gredo v razvoj, ki bo imel za posledico dvig kakovosti vseh področij družbenega delovanja. Ob tem je spomnil na siceršnje dobro sodelovanje v sklopu koordinacije istrskih županov.

Prvi sestanek koordinacije je bil pred tremi leti v Izoli. Tamkajšnji župan Danilo Markočič je dejal, da današnji podpis predstavlja trdno zavezo, da želijo skoraj 90 tisoč občankam in občanom tega območja dobro. "Prepričan sem, da znamo in zmoremo narediti to in še več," je dodal.

Ankaranski župan Gregor Strmčnik pa je napovedal, da se bo tvorba medobčinske uprave še nadgrajevala. Sam meni, da imajo štiri istrske občine toliko poenotenih interesov in potreb in da je prostor slovenske Istre tisti prostor, v okviru katerega bodo lahko bolje uveljavljali skupne interese in potrebe na ravni enotne pokrajine.

Skupna medobčinska uprava v Istri