Katastrofalno poplavljanje Drave leta 2012. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Katastrofalno poplavljanje Drave leta 2012. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

Na začetku leta je Verbund Sloveniji zaradi obsežnih poplav v Podravju plačal 15 milijonov evrov. Precej manj, kot je zahtevala Slovenija, 71 milijonov evrov, a vendarle. Je to priznanje krivde? "Na neki način mi ocenjujemo, da ja. Da je s tem priznanje krivde. Ker ni razloga, da nekdo nekaj plača, če zadaj ne misli, da je kriv," pravi odvetnica Magda Vraničar in dodaja, da jim tega ni treba izrecno zapisati niti pri tem ne bodo vztrajali.

Zagotovo pa gre za veliko stvar, iz katere bo sama črpala na obravnavah pred slovenskimi sodišči, kjer si želi doseči poravnave: "Mislim, da bo to zdaj pot, da se začnemo spet dogovarjati z Verbundom. Direktno ali morda celo prek države. Ali bo to zdaj vplivalo na sodbe, pa ne morem reči."

Skrajni čas je, da se postopki na sodiščih zaključijo, pravijo v Rancarskem društvu iz Malečnika, ki so v tožbi proti Verbundu prišli najdlje."Po 12 letih mislim, da je že čas, da zadeva pride tako daleč. Glejte, to je stresno za ljudi, za nas vse, ki za to delamo," poudarja Franc Duh iz omenjenega društva.

Postopek iz Celovca na tožbe v Sloveniji ne bo vplival, pa menijo na državnem odvetništvu, ampak bo razplet odvisen od dokazov in strategij odvetnikov. Na treh slovenskih sodiščih so posamezniki in društva zato po poplavah vložili 100 tožb, danes je odprtih še 50. Preostali zahtevki so bili zavrnjeni, tožbe umaknjene ali zavržene, ali pa so se sodišča izrekla za nepristojna.

Pozitivno pa je, da sta Slovenija in Verbund med postopkom dorekla protokole, da se takšne poplave ne bi več ponovile, izplačanih 15 milijonov pa bodo namenili za protipoplavne ukrepe ob reki Dravi.

Konec sodnega spora med Slovenijo in Verbundom
Država in Verbund sklenila dogovor