Trgatev. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona
Trgatev. Foto: TV Slovenija/Zajem zaslona

V eni največjih vinskih kleti pri nas Puklavec Family Wines so v vinogradu že tri dni, kar je tri tedne prej kot pretekla leta. Obiranje grozdja poteka sredi avgusta pri 35 stopinjah Celzija. Česa podobnega vinogradnik s 40-letnim stažem ne pomni, čeprav je zgodnjo trgatev pričakoval.

"Parametri modrega pinota, ki ga danes trgamo za penino, so taki, kot so bili lani 6. septembra, torej za tri tedne prehitevamo," pojasnjuje skrbnik vinogradov pri družbi Puklavec Family Wines Branimir Žličar.

Razmere so težke tako za obiralce kot za pridelek. "Res zelo pazimo, da ne pride do dehidracije, da imajo (obiralci, op. n.) dovolj tekočine. Začnemo ob šestih in končamo ob 12. uri," pravi Žličar.

Glavni enolog pri Puklavec Family Wines Luka Radiček pa pojasnjuje, da je težava tudi hitro zorenje grozdja: "Pri takšnem vremenu nam hitro raste PH, zelo hitro padajo kisline in rastejo sladkorji in to ni dobro."

Ker lovijo idealne parametre, hitijo z obiranjem. V prihodnjih dneh bodo v vinograde poslali 200 ljudi in tri stroje, ki bodo dnevno obrali 200 ton grozdja. V kleti Puklavec bodo delali po 20 ur na dan, če bo treba, v treh izmenah, pove njihov enolog, ki vseeno pričakuje dober letnik.

Vreme vinogradnike prisililo v zgodnjo trgatev