Pred tremi leti je podjetje prevzel Uroš Kenda. Foto: Barbara Renčof/TV Slovenija
Pred tremi leti je podjetje prevzel Uroš Kenda. Foto: Barbara Renčof/TV Slovenija
Z lesom tudi dobro služijo

Na Cerkljanskem kar nekaj več kot 15 podjetnikov ustvarja izdelke iz lesa. Najprestižnejše pa je pohištvo družinskega podjetja Kendales iz Dolenjih Novakov na Cerkljanskem, kjer že tretja generacija družine Kenda živi z lesom.

"Začel je moj oče, z vozovi, kolesi in stavbnim pohištvom leta 1955," pove Jože Kenda, ki je nadaljeval očetov posel in ga pred nekaj leti predal svojemu sinu Urošu. Že Jožetu je uspelo vzpostaviti uspešno in trdno podjetje, ki vso svojo proizvodnjo izvozi. Leta 2010 so izpeljali velik posel za ameriški trg. Z mizami, stoli in omarami so opremili 450 sob v prestižnem hotelu v Los Angelesu. "Krize ni," pravi Jože, "vse, kar naredimo, izvozimo, a za uspeh je treba trdo delati."

Pred tremi leti je podjetje prevzel Uroš Kenda. Ponosen je na izdelavo vrhunskih barskih stolov za skandinavski trg. Izdelali so že 5.500 prestižnih stolov iz masivnega lesa, ki na trgu dosegajo vrtoglave cene. O kakovosti njihovega dela največ pove podatek, da ne iščejo kupcev, ampak kupci iz Amerike, Anglije in Skandinavije poiščejo njih. Uroš je združil v eno dve svoji veliki ljubezni, les in glasbo. V Milano se je odpravil k svetovno znanemu proizvajalcu glasbil po vrhunski les za izdelavo kontrabasa in iz ljubezni se je razvil nov posel. Za krivljenje lesa in ročno delo na kontrabasu je porabil vsaj 150 ur dela. A ni ostal samo pri kontrabasu, te dni bo v Združene države Amerike poslal še zadnji dve od 35 lesenih električnih kitar.

Uroš, ki s svojim videzom bolj spominja na popzvezdnika kot pa podjetnika, je poln idej in načrtov, a ob tem ne pozabi omeniti, kako pomembni so temelji, ki sta mu jih postavila oče in ded. Pravi, da sta majhnost in hitra prilagodljivost zahtevam trga veliki prednosti njihovega družinskega podjetja. V Kendalesu je zaposlenih devet delavcev, del proizvodnje bodo iz hribovske vasi Dolenji Novaki po novem letu preselili v Cerkno.

"Imamo pridne in dobro usposobljene delavce," pove Uroš. "Ne nazadnje pa je pomembna tudi tradicija." V lesu je prihodnost, verjamejo Kendovi. Vso proizvodnjo za prihodnje leto imajo že dogovorjeno in izdelke prodane.

Z lesom tudi dobro služijo