Foto: Radio Capodistria
Foto: Radio Capodistria

Ob 8. uri bo na območju evakuacije začela veljati prepoved vstopa, tamkajšnje prebivalstvo pa se bo lahko umaknilo do 9. ure. Začetek postopka onesposobitve bombe bo naznanila zvočna sirena za nevarnost, postopek pa bodo opravili člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. Pričakuje se, da se bo postopek deaktivacije bombe začel ob 10. uri.

V Sloveniji obvezna evakuacija za 961 prebivalcev v rdečem območju

Na slovenski strani bosta vzpostavljeni dve varnostni območji. Za prvo, rdeče območje, na katerem živi 961 ljudi, bo zapovedana popolna evakuacija. To območje na slovenski strani meje sega do 400 metrov od mesta najdbe bombe. Za drugo, rumeno območje, na katerem živi 2064 ljudi, pa bo veljal ukrep zaklanjanja. To pomeni, da ti ljudje po sprožitvi zvočne sirene in predvidoma do 11. ure ne bodo smeli na prosto. To območje na slovenski strani meje sega od 400 do 600 metrov od najdišča bombe.

Na italijanski strani bo domove med deaktivacijo zapustilo okoli 2000 ljudi

Celotno območje evakuacije in zaklanjanja bodo pristojne službe preverjale tudi z brezpilotnimi letalniki. Kot je poročal italijanski Il Piccolo, bo na italijanski strani meje svoje domove moralo zapustiti od 1500 do 2000 ljudi.

Za vse, ki se med evakuacijo ne bodo imeli kam umakniti, bo novogoriška mestna občina pripravila veliko dvorano občinske palače, organizirali pa bodo tudi pomoč pri evakuaciji. V preteklih dneh so vsi, ki živijo na območju evakuacije in zaklanjanja, v poštne nabiralnike prejeli podrobna navodila.

Mestna občina Nova Gorica objekt, v katerem so bombo odkrili, trenutno obnavlja z namenom ureditve za Evropsko prestolnico kulture 2025. V objekt, ki so ga poimenovali EPIC, bodo ob upoštevanju elementov dediščine umestili program, s katerim bodo vzpostavili fizični in virtualni razstavni prostor.

V bombi je 96 kilogramov eksploziva

Bombo so v četrtek delavci našli na gradbišču novogoriške železniške postaje. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, je najdena bomba MC 500-lb težka 226 kilogramov, v njej pa je 96 kilogramov eksploziva. Vgrajen ima en mehanski vžigalnik, ki je v dobrem stanju. To je že sedma bomba, ki so jo našli med obnovo novogoriške železniške postaje.