Foto: Radio Capodistria
Foto: Radio Capodistria

Začetek postopka onesposobitve bombe je ob 10.08 naznanila zvočna sirena za nevarnost, postopek pa so izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi.

Evakuacija bližnjih prebivalcev

Na slovenski stran sta bili vzpostavljeni dve varnostni območji. Za prvo, rdeče območje, na katerem živi 961 ljudi, je bila zapovedana popolna evakuacija. To območje je na slovenski strani meje segalo do 400 metrov od mesta najdbe bombe. Za drugo, rumeno območje, na katerem živi 2064 ljudi, pa je veljal ukrep zaklanjanja. To pomeni, da ljudje po sprožitvi zvočne sirene niso smeli na prosto. To območje je na slovenski strani meje segalo od 400 do 600 metrov od najdišča bombe.

"Evakuacija je potekala po načrtih, vse razpoložljive enote so bile na terenu in pomagale pri evakuaciji," je po navedbah občine povedal vodja evakuacije Simon Vendramin.

Začetek deaktivacije ob 10.30

Ob 10.08 so sprožili zvočno sireno za nevarnost, potem pa se je začela onesposobitev letalske bombe, ki so jo izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi. "Bomba bo pripravljena v vdolbini, potem se ji bosta približala dva pirotehnika in bosta poskušala onesposobiti zadnji vžigalnik," je še pred začetkom postopka deaktivacije pojasnil Aljaž Leban iz omenjene enote.

Onesposobitev letalske bombe, ki so jo izvedli člani Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, se je nato začela ob 10.30. Do manjše zamude je prišlo zaradi težav pri nameščanju bombe v vdolbino. Bombo so uspešno onesposobili.

Mestna občina Nova Gorica objekt, v katerem so bombo odkrili, trenutno obnavlja z namenom ureditve za Evropsko prestolnico kulture 2025. V objekt, ki so ga poimenovali EPIC, bodo ob upoštevanju elementov dediščine umestili program, s katerim bodo vzpostavili fizični in virtualni razstavni prostor.

V bombi je 96 kilogramov eksploziva

Bombo so v četrtek delavci našli na gradbišču novogoriške železniške postaje. Kot je na četrtkovi novinarski konferenci pojasnil poveljnik Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Darko Zonjič, je najdena bomba MC 500-lb težka 226 kilogramov, v njej pa je 96 kilogramov eksploziva. Vgrajen ima en mehanski vžigalnik, ki je v dobrem stanju. To je že sedma bomba, ki so jo našli med obnovo novogoriške železniške postaje.