Dosedanja oskrbnica koče na Nanosu se je sprla s postojnskim planinskim društvom. Foto: MMC RTV SLO/Matej Vončina
Dosedanja oskrbnica koče na Nanosu se je sprla s postojnskim planinskim društvom. Foto: MMC RTV SLO/Matej Vončina
Vojkova koča
V težkem položaju je tudi nova najemnica, ki je pustila službo, da bi aprila lahko prevzela kočo, pa tega ni mogla storiti. Foto: MMC RTV SLO/Matej Vončina

Tumova koča na Slavniku ima od začetka poletja novo najemnico. Novo najemnico bi morala dobiti tudi Vojkova koča na Nanosu, vendar se tam zapleta. Dosedanja oskrbnica namreč noče zapustiti koče, čeprav se je zadnja najemna pogodba iztekla že marca letos. Od lanskega novembra ne plačuje niti najemnine.

Postojnsko planinsko društvo, ki je že izbralo novo oskrbnico, ima zvezane roke in čaka, da bo spor razrešilo sodišče. V težkem položaju je tudi nova najemnica, ki je pustila službo, da bi aprila lahko prevzela kočo, pa tega ni mogla storiti.

Anica Kresevič je oskrbnica Vojkove koče že sedem let. Z upravljavcem koče, postojnskim planinskim društvom, se je sprla že lani, ko se je iztekla redna najemna pogodba, je povedal predsednik društva Miran Hebar: "Takratno vodstvo je to malo pozno opazilo in zdaj se najemnica izgovarja na zakonodajo iz leta 1974, ki pravi, da je treba v roku 30 dni podati na sodišče vlogo za zapustitev koče, ki pa takrat ni bila podana."

V takih primerih se najemna pogodba spremeni v pogodbo za nedoločen čas. Hebar je dodal, da je društvo objavilo razpis za novega najemnika. Prijavila sta se dva, vendar sta se pozneje oba premislila. S staro najemnico so zato podpisali še eno najemno pogodbo, in sicer za eno leto: "Nato smo v tem času našli novo kandidatko, ki se nam je zdela primerna in ustrezna za kočo. Ko smo že hoteli narediti izmenjavo, pa se je stvar zapletla, ko je dozdajšnja najemnica izjavila, da ne gre ven iz koče, dokler je ne iztožimo."

Anica Kresevič se zdaj sklicuje na predzadnjo pogodbo in pravico do najemništva za nedoločen čas z enoletnim odpovednim rokom. Potrdila je, da za kočo že od lanskega novembra ne plačuje nič, ker ji, kot zatrjuje, društvo noče priznati vlaganj v kočo. Za Tednik je zavrnila tudi vse kritike: "Ljudje so bili izredno zadovoljni z mano, nikoli nisem imela nobene pritožbe, v vseh sedmih letih, kar kuham tukaj, sem imela samo eno, in to od Planinske zveze, skoraj neutemeljeno." Ker sprti strani ne najdeta rešitve, bo o sporu odločalo sodišče.

Jasna Preskar, Radio Koper