Predstavitev projekta bo vključevala razstavo izdelkov, na odprtju pa še projekcijo dokumentarnega filma ter avtentično hrano in pijačo. Foto: Spletna stran Oloop Designa
Predstavitev projekta bo vključevala razstavo izdelkov, na odprtju pa še projekcijo dokumentarnega filma ter avtentično hrano in pijačo. Foto: Spletna stran Oloop Designa
Razkrite roke 2
Pri projektu Razkrite roke 2 sodeluje tudi Človekoljubno dobrodelno društvo Up Jesenice. Foto: Facebook stran Oloop Designa

Ideja Razkritih rok je zrasla v skupini Oloop iz potrebe, da bi kot oblikovalska skupina razširili svoje delovanje in mu dodali družbeno angažirano noto. Pri projektu se jim je na podlagi povabila pridružilo več kot dvajset žensk s priseljenskim ozadjem, željo po učenju in druženju ob tekstilnem ročnem delu, katerega spretnosti pa so se naučile že v otroštvu.

Tudi raziskovanje ustvarjalnega potenciala rok
Rezultat projekta je kolekcija sodobno oblikovanih ročno izdelanih tekstilnih izdelkov (copati, blazine in nakit), ki se v estetskem in vsebinskem izhodišču naslanja na tekstilno kulturno dediščino južnoslovanskih narodov, ki pa so jo ustvarjalke prilagodile potrebam sodobnega trga. Usposabljanje na področju tekstilnih tehnik, posodabljanja tradicije in oblikovanja je spremljalo tudi izobraževanje s področja trženja.

Ime Razkrite roke so izbrale, da bi opozorile na pozabljen pomen ročnega dela, še posebej med srednjo in mlajšo generacijo žensk. Tako s projektom na novo odkrivajo moč lastnih rok in raziskujejo, kakšen je njihov ustvarjalni potencial.

Tekstil kot medij
Tekstilno ročno delo je po svoji naravi soodvisno, medgeneracijsko in povezujoče. Zato je tekstil kot medij ženskam tako domač. Za priseljenke pa je nekaj, kar so prinesle s seboj – torej nekaj, kar povezuje izvorno in novo domovino.

Pri delu in po pričevanju drugih strokovnjakov se je izkazalo, da ima tekstilno ročno delo številne dobrodejne učinke, saj namreč izboljšuje psihično počutje, krepi občutek pripadnosti ter občutek za lastno in kolektivno identiteto, omogoča dodaten zaslužek, zadovoljuje potrebo po koristnosti, saj lahko ustvarimo nekaj uporabnega zase in za druge, omogoča druženje, izražanje čustev, povezanost, medgeneracijska srečanja, zadovoljuje potrebo po delu z rokami in še bi lahko naštevali, seveda.